У Балтії високо оцінили навчання проти ймовірної агресії Росії

Єнс Столтенберґ (с) на церемонії інавгурації батальйону НАТО в Латвії, військова база Адажі, 19 червня 2017 року

У країнах Балтії високо оцінили навчання НАТО, що відбулися на вихідних біля кордону Литви й Польщі й мали на меті підготовку до можливого протистояння ймовірній агресії Росії в цьому регіоні, так званому Сувалкському коридорі.

Президент Литви Даля Ґрібаускайте заявила, що ці навчання дали «сильний сигнал про готовність і відданість НАТО захистові безпеки в регіоні».

«Постаючи перед загрозами, ми впевнені в собі, в наших союзниках і в можливостях колективної оборони», – сказала вона Агентству «Франс-прес».

Тим часом у сусідній Латвії її президент Раймондс Вейоніс, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ і міністр оборони Канади Гарджит Садджан узяли участь у церемонії започаткування діяльності батальйону з військовослужбовців країн НАТО під проводом Канади. НАТО розміщує чотири такі багатонаціональні батальйони, чисельністю приблизно по тисячі військових, у всіх трьох країнах Балтії і в Польщі посеред побоювань, що Росія після агресії проти України може піти й на агресію в балтійському регіоні.

Сувалкським коридором називають приблизно стокілометрову смугу вздовж кордону Литви й Польщі, яка для Росії може стати найзручнішим місцем для прориву і створення сухопутного шляху між її основною територією і її Калінінградською областю – ексклавом, відокремленим від решти Росії територіями Литви й Польщі. Навчання з назвою Iron Wolf («залізний вовк») із метою тренування в захисті цієї території від можливого нападу Росії відбулися протягом суботи й неділі вперше в історії. В них узяли участь близько півтора тисяч військових із Литви, Польщі, Хорватії, США й Великої Британії.

У НАТО також викликають занепокоєння плановані на вересень спільні навчання військ Росії й союзної їй Білорусі «Захід», у яких мають узяти участь близько 100 тисяч військових. Москва досі не подала НАТО подробиць цих навчань. У Литві, зокрема, вважають, що в перебігу цих навчань можлива імітація збройного конфлікту між Росією й НАТО і прориву Сувалкським коридором. На думку Вільнюса, ці навчання можуть мати на меті приховати значну військову розбудову Росії на східному фланзі Північноатлантичного союзу.

Росія відхиляє звинувачення в агресивних намірах у регіоні. Так само Москва заперечує й факт своєї агресії проти України.