У курдській автономії Іраку триває підрахунок голосів на референдумі про незалежність

Бійці курдського ополчення «пешмерґа» на тлі національного прапора показують свої позначені чорнилом пальці після голосування на референдумі 25 вересня

В автономному курдському регіоні Іраку триває підрахунок голосів на референдумі про незалежність. Попередні результати, оголошені виборчою комісією в місті Ірбіль, свідчать, що понад 90% учасників голосування підтримали проголошення незалежності. Явка склала 72%, у референдумі взяли участь 3,3 мільйона з понад 4,5 мільйона зареєстрованих виборців.

Після цього прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді оголосив, що не вестиме переговорів з курдськими лідерами щодо референдуму, який він назвав «неконституційним». Багдад і раніше попереджав, що боротиметься за єдність Іраку, зокрема, шляхом скорочення нафтових доходів курдського регіону.

Президент регіонального уряду Масуд Барзані заявив, що голосування, яке має рекомендаційний характер, є першим кроком у тривалому процесі проведення переговорів про незалежність регіону, який є автономним з 1991 року і відіграє велику роль у війні проти ісламських екстремістів.

ООН, США та інші західні держави висловили занепокоєння тим, що референдум може зашкодити зусиллям у війні проти екстремістського угруповання «Ісламська держава». Також виступають проти референдуму сусідні Туреччина та Іран, які самі мають значні курдські меншини.