Із концертом ONUKA в Празі «жодних зрад» – Перебийніс

Наталія Жижченко

Президент України Петро Порошенко привітав позицію гурту ONUKA, який відмовився виступати з гуртами Росії у Празі. Концерт в одному з празьких клубів мав пройти під гаслом «ONUKA та шоукейс нової музики з України та Росії».

«Принципова громадянська позиція ONUKA заслуговує на глибоку повагу... Вони наполягли, що не будуть ділити сцену з представниками держави-окупанта. Дякуємо за патріотизм та популяризацію української музики у світі!» – мовиться у повідомленні президента Порошенка на його сторінці в мережі Facebook.

Перед своїм виступом лідерка групи ONUKA Ната Жижченко в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що назва її концерту була «неприпустимою для неї та її групи».

«Спочатку ми побачили афішу і нашу участь у шоукейс як артистів нової музики України і Росії, коли я це побачила, мене це надзвичайно обурило, тому що це зараз неприпустимо. Ми звернулися до організаторів, щоб змінити або формат, або назву, або, якщо це неможливо, то відмовитися від виступу. У цей час приєдналося багато активістів, які нам допомогли, і люди з посольства, і посол. Організатори рознесли і за часом, і за приміщенням, і за назвою ці шоукейси. Вони їх від’єднали і зробили наш виступ сольним, з репрезентацією сучасної української музики», – сказала лідерка групи ONUKA Ната Жижченко.

Your browser doesn’t support HTML5

Лідерка гурту ONUKA про афішу із назвою концерту

Адміністрація празького клубу Palac Akropolis, де мали виступати російські гурти, повідомила, що їхній виступ відбудеться окремо від виступу ONUKA наступного тижня. Разом з ONUKA мали виступати дві московські групи Lovozero та Ambidextrous, Юлія Накарякова з міста Санкт-Петербург та російсько-український гурт Advokaty, який нині базується в Києві.

Минулого тижня на поєднання України та Росії на музичній сцені відреагували активісти в Празі.

«Тут у Чехії Україна поволі налагоджує якусь таку інформаційну політику. Посол пише статті і роздає інтерв’ю. Купка божевільних ентузіастів постійно намагається пробитися в інформаційний простір з чітким повідомленням: «Росія – агресор. Росія – окупант». А тут от оцей Showcase. То як? Мистецтво таки поза політикою? Це зрада чи перемога?» – запитував на своїй Facebook сторінці докторант Карлового Університету в Празі і редактор політологічного журналу Радко Мокрик.

Його пост мав багато прихильників, які зверталися і до ONUKА, і до організаторів, і до посольства. Зрештою, ситуацію вдалося вирішити.

«Поєднання виступу ONUKA з виступами російських гуртів було, м’яко кажучи, поганою, неприйнятною ідеєю. Свою точку зору на це ми свого часу донесли і до ONUKA, і до організаторів. І я радий, що позиція ONUKA з цього питання була досить чіткою і збігалася з нашою оцінкою. Та й взагалі такого рівня виконавці мають виступати соло, а не в «збірниках». Що стосується організаторів, то хотів би запевнити, що жодних зрад тут також шукати не варто. Те, що нам здається сьогодні зрозумілим без слів, для багатьох у світі таким, на жаль, не є. Те, що для нас є надзвичайно чутливим, для декого може здатися несуттєвим. Те, що для нас є неприйнятним, для декого може бути нормальним. Такий світ. Потрібно пояснювати. І ми це робимо», – написав на своїй сторінці Facebook посол України у Чехії Євген Перебийніс.

Лідерка гурту ONUKА наголосила, що вона назагал не проти виступів з російськими артистами на одній сцені, але «бути частиною нової музики Росії» для неї неприпустимо.

Your browser doesn’t support HTML5

Бути частиною нової музики Росії мені неприпустимо – лідерка гурту ONUKA