Канцлер Австрії розкритикував підхід ЄС до проблеми мігрантів

Канцлер Австрії Себастьян Курц

Канцлер Австрії Себастьян Курц назвав помилковим застосування фіксованих квот для розподілу біженців по країнах Європейського Союзу. В інтерв’ю виданню Bild am Sonntag, опублікованому 24 грудня, Курц наголосив, що вимога Брюсселя до держав ЄС приймати біженців згідно з квотами не сприяє розвитку європейської спільноти. Рішення про розподіл по державах ЄС до 120 тисяч нелегальних мігрантів було ухвалене в Брюсселі у 2015 році. Тоді основна частина біженців перебувала в Греції та Італії.

Курц вважає, що продовження такого курсу щодо мігрантів може посилити розкол у ЄС. Австрійський канцлер вважає, що кожна держава в складі ЄС має сама вирішувати, чи прийматиме мігрантів, і якщо так, то в якій кількості. Курц також зазначив, що мігранти прагнуть, головним чином, до Німеччини, Австрії та Швеції, але не до Болгарії або Угорщини.

У червні 2017 року проти рівномірного розподілу міграційної навантаження в ЄС висловилася також Чехія, яка раніше заявляла про готовність виконати вимоги Брюсселя. У програмі з розподілу також із різною мірою категоричності відмовляються брати участь Угорщина, Румунія, Польща та Словаччина.