Обмін заручниками на Донбасі відбудеться 27 грудня – бойовики

Очільник угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (на фото) оголосив про дату обміну заручниками на Донбасі під час перебування в Москві 25 грудня

Російські та сепаратистські засоби інформації з посиланням на очільника угруповання «ДНР» Олександра Захарченка повідомляють 25 грудня, що обмін заручниками за формулою «306 (сепаратистів – ред.) на 74 (військових та інших людей, включених до списку на обмін Україною – ред.)» відбудеться 27 грудня.

Російська державна інформагенція «РИА Новости» цитує заяву патріарха Російської православної церкви Кирила, яку він зробив після зустрічі в Москві з очільниками угруповань «ДНР» та «ЛНР» і головою громадської організації «Український вибір» Віктором Медведчуком.

«Я сподіваюся, що обмін полоненими, що відбудеться, стане початком цього процесу, тому що в списки не ввійшли всі ті, хто ще якийсь час буде перебувати в полоні, але висловлюю гарячу надію на те, що цей перший етап продовжиться наступними зусиллями щодо звільнення всіх, хто перебуває в ув’язненні», – заявив очільник РПЦ.

Підтвердження точної дати обміну з боку української сторони наразі немає.

Наприкінці минулого тижня президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Анґела Меркель заявили про необхідність найближчим часом провести обмін заручниками на Донбасі.

Протягом останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований, нині вкотре на переговорах в Мінську порушили це питання, очікується, що до кінця року обмін заручниками відбудеться.

Представник України у гуманітарній підгрупі, кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук раніше заявляв, що контактна група обговорювала обмін заручниками за формулою «306 на 74». Диспропорцію між кількістю осіб, яку мають звільнити Україна і бойовики, він пояснив тим, що раніше ОРДЛО звільняли більше, ніж Україна, і тепер «баланс має виправитися».

8 грудня представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомила, що на окупованій території Донбасу утримуються 168 заручників. Вона підтвердила, що українська сторона сподівається домогтися звільнення 74 із них до Нового року.