В Ірані мітингують прихильники влади

Акція прихильників уряду в Тегерані, 5 січня 2018 року

Проурядові демонстранти вийшли на вулиці іранських міст 5 січня, коли Рада безпеки ООН планує провести зустріч щодо антивладних виступів у країні, внаслідок яких від минулого тижня загинули щонайменше 22 людини, понад тисяча були арештовані.

За повідомленнями західних ЗМІ, антиурядові виступи в Ірані почали вщухати, відколи Тегеран заблокував доступ до ключових соцмереж, якими користувалися протестувальники для поширення відео про протести.

Водночас за достовірними даними Радіо Свобода з іранських джерел, 5 січня антиурядові демонстрації продовжувалися в кількох містах, зокрема в Тегерані, Ширазі, Дезфулі, Санандажі, Табрізі, Ахвазі.

Your browser doesn’t support HTML5

Прихильники уряду Ірану вийшли на вулиці на тлі антиурядових протестів (відео)

На відео з міста Машхад, де протести почалися 28 грудня, сотні протестувальників вийшли на вулиці, попри заяви Корпусу вартових Ісламської революції про те, що акції закінчилися.

Державні ЗМІ Ірану повідомляли, що попри заяву, Корпус вартових Ісламської революції продовжує розміщувати сили безпеки в різних частинах країни.

Державне телебачення 5 січня показало кадри з проурядових демонстрацій, що тривають в країні вже третій день, зокрема у містах Табріз і Керман.

Рада Безпеки ООН з ініціативи США запланувала провести 5 січня екстрену нараду щодо обговорення масових протестів у Ірані.

Your browser doesn’t support HTML5

Іран – антиурядові акції ширяться по всій країні (відео)

Посол США в ООН Ніккі Гейлі закликала провести зустріч на початку тижня, тоді як у російському МЗС напередодні заявили, що Москва не бачить ролі Ради безпеки ООН у цьому питанні, оскільки це є «внутрішніми справами» Ірану. Позицію про втручання у внутрішні справи підтримав і посол Ірану в ООН Ґоламалі Хошру.

Нинішні антивладні виступи в Ірані – найбільші від 2009 року. Вони почалися 28 грудня під економічними гаслами, проте незабаром їх змінили політичні, спрямовані проти керівництва країни і режиму ісламської республіки. Влада звинувачує іноземні сили в підбурюванні до протестів і блокує соцмережі, щоб перешкодити поширенню інформації про акції.

Верховний комісар ООН з прав людини Зеїд Раад аль-Гуссейн 3 січня закликав Тегеран «проаналізувати хвилю протестів, які прокотилися всією країною, з великою обережністю, щоб не спричинити продовження насильства та заворушень». Він також закликав розслідувати всі смертельні випадки і серйозні травми.

Велика Британія, Німеччина, Швеція і Туреччина висловили занепокоєння через загибель людей і закликали іранську владу поважати людські права.