Oxfam: 82% всіх багатств світу належать 1% населення Землі

82-ма відсотками всіх коштів у світі, заробленими 2017 року, володіє один відсоток населення Землі, свідчать дані дослідження міжнародного об’єднання організацій по боротьбі з бідністю Oxfam.

Згідно зі звітом, оприлюдненим 22 січня, 3,7 мільярда людей, які становлять найбіднішу частину населення світу, не отримали нічого від глобального зростання прибутку.

Загальний статок найбагатших людей світу з 2010 року зріс на 13 відсотків. Ці статки збільшуються в шість разів швидше, ніж зарплати звичайних робітників і службовців.

При цьому, як свідчить дослідження, кількість мільярдерів у світі безпрецедентно зросла: у період між березнем 2016 і березнем 2017 року новий мільярдер з’являвся в середньому кожні два дні.

Всього в світі налічується понад дві тисячі осіб, що вважаються мільярдерами.

«Бум мільярдерів є ознакою не квітучої економіки, а симптомом неефективної економічної системи. Люди, які роблять наш одяг, збирають наші телефони і вирощують нашу їжу, експлуатуються, щоб забезпечити постійне постачання дешевих товарів, а також збільшити прибуток корпорацій і інвесторів-мільярдерів», – заявила виконавчий директор Oxfam International Вінні Б’яніма.

Oxfam закликає уряди забезпечити роботу економіки на всіх, а не лише на багатих людей.

Міжнародне об'єднання публікує доповідь напередодні щорічної зустрічі Всесвітнього економічного форуму в Давосі, Швейцарія, яка починається 23 січня.