Порошенко підписав подання на призначення нових членів ЦВК

Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії.

Як повідомляє прес-служба Адміністрації президента, Порошенко також підписав лист про звільнення з посади членів ЦВК у зв’язку із закінчення терміну і строку їх повноважень.

«Зараз ми запускаємо процес оновлення складу ЦВК», – сказав він.

За його словами, питання формування нового складу ЦВК обговорюється вже дуже давно, але процес підбору кандидатів затягнувся.

«Сьогодні я радий, що нарешті всі фракції, внесли кандидатури, які відповідають всім критеріям. Я їх включив до складу подання», – сказав Порошенко.

Напередодні голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що парламент розпочне роботу нової сесії в лютому з розгляду питань економічного блоку і кандидатур на посади членів Центральної виборчої комісії.

На сьогодні семирічний термін повноважень сплив у 13 з 15 членів ЦВК, але вони продовжують виконувати свої обов’язки.

Влітку 2016 року президент України Петро Порошенко запропонував звільнити 12 із 15 членів Центральної виборчої комісії, серед яких голова ЦВК Михайло Охендовський і його заступники Андрій Магера та Жанна Усенко-Чорна. Президент також вніс до Верховної Ради проект постанови про призначення членами ЦВК 11 осіб. Однак спікер парламенту Андрій Парубій тоді заявив, що вони не знаходять підтримки депутатів і що президент готовий у разі потреби змінити запропонованих кандидатів до нового складу ЦВК.

Подання про призначення нових членів ЦВК президент вносить у Верховну Раду після консультацій з фракціями й обговорення їхніх пропозицій.