Консультативна місія ЄС створила нове українське представництво – в Одесі

Представники ЄС в Україні Кястутіс Ланчінскас (у центрі) та Томас Фреллесен (л), Одеса, 7 березня 2018 року

В Одесі 7 березня відкрилося третє регіональне представництво Консультативної місії Європейського союзу в Україні. Ще два працюють у Львові та Харкові з 2016 року, а головне представництво відкрили в Києві ще в 2014 році.

Планується, що в Одесі працюватимуть близько 20 представників місії, які допомагатимуть у реформуванні сектору цивільної безпеки. Йдеться про консультування і стратегічні комунікації із регіональними управліннями та представництвами міністерства юстиції, міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Держприкордонслужби, прокуратури і Служби безпеки України, а також із судами.

«З самого початку ми планували відкрити чотири представництва в Україні, але з політичних причин ми спочатку відкрили тільки два. Зараз з’явилася можливість відкрити третє представництво, і місія виконує це політичне рішення. Одеса дуже важлива для України, і в політичному, і в економічному плані», – заявив голова Консультативної місії Євросоюзу Кястутіс Ланчінскас.

Регіональне представництво очолить Пол Керван з Великої Британії. В представництві будуть працювати 13 міжнародних експертів і 7 українських.

«Консультативна місія ЄС була створена для надання допомоги в процесі реформування. Із відкриттям третього регіонального представництва місії та розширенням нашої підтримки для Одеси, ми засвідчуємо відданість цьому процесу», – заявив на відкритті командувач цивільними операціями місій спільної політики безпеки та оборони ЄС Кеннет Дін. Консультативна місія також співпрацює з Представництвом ЄС в Україні та іншими проектами Європейського союзу.

За словами директору Центру правового моніторингу «Гідність» Тетяни Герасимової, представники місії працюють в Одесі вже не перший рік, і їхніми першими кроками було поліпшення комунікації в регіоні.

«Місія це не тільки важливий партнер в реформуванні цивільної безпеки, але й дуже гарне місце для спілкування між громадянським суспільством і представникам правоохоронних органів. Саме на це були спрямовані перші кроки працівників місії – створити канали комунікації між громадськістю і поліцією, громадськістю і прокуратурою», – заявила Герасимова. Активіст вже кілька років вивчає судові процеси, зокрема, над проросійськими активістами, що брали участь в подіях 2 травня в Одесі.

У відкритті представництва також брав участь заступник голови Представництва ЄС в Україні Томас Фреллесен, представники місцевої влади і правоохоронних органів.