ЄС ініціює у СОТ процес проти Китаю через несправедливу передачу технологій

Чоловік використовує окуляри віртуальної реальності, Китай, лютий 2018 року

Європейський союз розпочав судовий процес у Світовій організації торгівлі (СОТ) проти китайського законодавства, яке, на думку ЄС, підриває права інтелектуальної власності європейських компаній.

«Технологічні інновації та ноу-хау є основою нашої економіки, заснованої на знаннях. Саме це і надає нашим компаніям конкурентоспроможність на світовому ринку та підтримує сотні тисяч робочих місць у Європі. Ми не можемо дозволити будь-якій країні змусити нашу компанію відмовитися від цих важкодоступних знань. Це суперечить міжнародним правилам, про які ми всі домовилися в СОТ, якщо основні гравці не дотримуються правил, то вся система може розвалитися», – зазначила комісар ЄС з питань торгівлі Сесілія Малмстрем.

Читайте також: Чому онлайн-сервіси та соцмережі масово змінюють правила користування?

У ЄС зауважують, що європейські компанії, які приїжджають до Китаю, змушені надавати права власності або права на використання своєї технології китайським підприємствам і позбавлені можливості вільно обговорювати ринкові умови у договорах про передачу технологій.

Це суперечить основним правам, якими повинні керуватися компанії відповідно до правил та дисциплін СОТ, наголошують в ЄС.

Справа, ініційована сьогодні ЄС, спрямована щодо конкретних положень стосовно імпорту та експорту технологій (відомий під назвою TIER) та положення про спільні китайсько-іноземні акціонерні підприємства, які, як вважають у ЄС, дискримінують некитайські компанії.

Якщо консультації, запропоновані сьогодні, не приведуть до задовільного рішення протягом 60 днів, ЄС зможе вимагати, щоб СОТ створила групу для схвалення рішення з цього питання.

Китайська сторона наразі не коментувала цю ініціативу ЄС процесу Світовій організації торгівлі.