Уперше за 33 роки у відселеному місті Прип'ять встановили новорічну ялинку – фотогалерея

25 грудня, на Різдво, до Прип'яті у Зону відчуження приїхали 18 колишніх жителів цього виселеного міста, щоб прикрасити новорічну ялинку, встановлену тут уперше за останні 33 роки.

Ялинку висотою майже чотири метри прикрасили архівними фотографіями, зробленими в Прип’яті до 1986 року, а також старими годинниками і ялинковими прикрасами.

Мета акції – меморіалізація цього міста-привида та ще 16 об'єктів Чорнобильської зони відчуження. 

В'їзд до відселеного міста. Колишні жителі Прип'яті – Віктор та Надія Жинкіни. Віктор працював на ​Чорнобильській АЕС.

Світлина на ялинці у Прип'яті

Колишня жителька Прип’яті Олена Панцюк знімає відео для своїх однокласників поруч ялинки на площі «міста-привиду»

 

За словами організаторів – представників «Асоціації Чорнобильських туроператорів» – вони хотіли б привернути увагу до процесу музеєфікації та надання охоронного статусу об’єктам Чорнобильської зони відчуження, зокрема – до збереження міста Прип’ять, яке планують зробити музеєм та пам’яткою матеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Дар'я Дударенко прикріпляє сімейне фото на встановленій новорічній ялинці. Дар'я​ народилася в січні 1986 року в Прип'яті. 

Старі фотографії «міста-привида»

Олексій Бреус, колишній житель Прип’яті, інженер на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС та ліквідатор

 Колишні жителі міста на головній площі «міста-привида» Прип’яті
 

Колишній житель Олександр Демидов чіпляє фотографії на ялинку, встановлену на центральній площі Прип'яті. Олександр був ​​диск-жокеєм у будинку культури «Енергетик».

Вісімнадцять колишніх мешканців Прип'яті, які не були в рідному місті багато років, прикрасили новорічну ялинку своїми сімейними фотографіями, зробленими у Прип’яті ​​до 26 квітня 1986 року. Ялинку встановили на площі міста-привида уперше за останні 33 роки.

Прип'ять – повністю виселене місто після аварії на ЧАЕС

«Асоціація Чорнобильських туроператорів» спільно з адміністрацією зони відчуження готує пакет документів для надання відселеному місту Прип’ять статусу «музею», пам’ятки українського значення та пам’ятки ЮНЕСКО.