Порося в труні і блокування трибуни: як ухвалювали ринок землі в першому читанні – фоторепортаж

Зранку під Верховною Радою зібралося кілька десятків активістів-аграріїв, які виступили проти запровадження ринку землі.

Під стіни парламенту аграрії принесли мертву свиню в труні. Таким чином активісти натякали, що історія сільського господарства закінчиться в Україні, якщо Верховна Рада ухвалить законопроєкт про ринок землі. Символічні «похорони», на думку демонстрантів, уособлюють майбутнє напрямку тваринництва в Україні, яке, вважають вони, приречене на загибель в разі впровадження «дикого» ринку землі.

Під Верховною Радою припаркували близько десятка тракторів з банерами «Ні продажу української землі».

Протестували аграрії також проти продажу землі олігархам.

Іще до реєстрації народних депутатів у сесійній залі члени різних фракцій почали блокувати трибуну парламенту.

«Ми відкриваємо з вами шлях для того, щоб у глобальному світі той, хто має більше грошей, – мав і Україну» – з такими словами голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко виступила проти ухвалення законопроєкту про ринок землі».

Фракція «Європейської солідарності» – за ринок землі, проте висловилася проти ухвалення нинішнього законопроєкту через передбачені ним умови. «Ключові реформи мають ухвалюватися в умовах консенсусу як у Раді, так і в суспільстві», – висловилася з трибуни Ірина Геращенко. Схожу думку висловив і голова фракції «Голос» Сергій Рахманін. Він заявив, що ухвалення законопроєкту призведе до розколу в Верховній Раді, а згодом і в Україні. Він також запропонував знайти точки дотику.

«Опозиційна платформа – За життя» вивісила банер.

Голова фракції «Слуга народу» і голова парламенту спілкуються з кимось телефоном під час розгляду законопроєкту. Пізніше у коментарі Радіо Свобода Давид Арахамія признається, що вони з Дмитром Разумковим спілкувалися з президентом України Володимиром Зеленським. За словами Арахамії, очільник країни цікавився, чому блокують трибуну і чи рухається законопроєкт.

Міністр економіки Тимофій Мілованов заявляє, що землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватися у власність іноземцям. Це передбачено в законопроєкті.

Юлія Тимошенко спілкується з Юрієм Бойком.

Зрештою, після п’яти годин обговорень, перейшли до голосування. Законопроєкт у першому читанні підтримало 240 народних депутатів.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук задоволений результатом голосування.