Фоторепортаж: Водохреща у Києві

У Києві на Водохреща люди пірнали у Дніпро. Попередньо воду освятили. Православні та греко-католики 19 січня святкують Хрещення Господнє – одне з найбільших церковних свят у році. За переказами, саме сьогодні відбулося Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Вважається, що цього дня вода має цілющі властивості, а тому віряни, за традицію, масово купаються в ополонці.

Радіо Свобода побувало на святкуванні вірян Православної церкви України та РПЦ (УПЦ МП). Як це виглядало, пропонуємо дивитися у фотогалереї.

Патріарх Філарет освячує воду від час ранкової літургії з нагоди Богоявлення. Віряни УПЦ (КП) раніше, а нині ПЦУ традиційно збираються на лівому березі Дніпра біля каплиці Хрещення Господнього. Після літургії усі бажаючі занурються у крижану воду Дніпра.

У холодну воду лізуть як і дорослі, так і малі. Хоч на дворі температура мінусова, все ж охочих пірнути в ополонку чимало.

Проте, такі релігійні традиції не завжди безпечні, відтак на березі й на воді чатують рятувальники. Їхнє завдання – раптово надати допомогу, якщо комусь із вірян стане зле.

Предстоятель нової Православної церкви України Епіфаній тим часом освятив воду у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі у Києві. По освячену воду вишикувалися сотні парафіян.

​Віряни Української православної церкви Московського патріархату (згідно з нещодавними змінами у законодавстві – РПЦ в Україні) зібралися біля київського Свято-Покровського cобору. Традиційно, кожного року на цьому місці віряни проводять своє купання і освячення води на Водохреща. Одночасно біля ополонки збиралося по кілька сотень людей, при цьому, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, довго там ніхто не затримувався. Пірнули у воду, роз’їхалися, приїхали інші.

Проводив ранкову літургію та освячував воду очільник УПЦ МП – Онуфрій.

Про те, у цей день не усім до снаги пірнати у крижану воду. Деякі з киян вирішили провести холодний ранок у столиці по-іншому.