Фоторепортаж: у Києві мусульмани відзначили Курбан-байрам у мечеті «Ар-Рахма»

Святкувати Курбан-байрам починають із самого ранку. Віряни здійснюють повне обмивання й одягають нове вбрання. Після цього йдуть до мечеті на святкову молитву.

Глава Духовного управління мусульман України шейх Ахмед Тамім під час святкування Курбан-байраму.

Святковий намаз у мечеті. Початок свята Курбан-байрам збігається з останнім днем паломництва мусульманськими святинями в Саудівській Аравії. Напередодні свята прочани піднімаються на гору Арафат, а в день жертвопринесення відбувається символічне побиття шайтана й урочистий обхід навколо Кааби в Мецці. Хадж – п'ятий стовп Ісламу. Свято відзначається через 70 днів після святкування Ураза байрам, тобто на 10-й день дванадцятого місяця місячного календаря мусульман. Триває він три-чотири дні.

Курбан-байрам відзначається як пам'ять про діяння пророка Ібрагіма (Авраама). За стародавнім писанням, Ібрагім до 86 років не мав дітей, а коли на світ з'явився його первісток, пророк побачив сон, в якому Всевишній просив принести сина в жертву. Будучи покірним волі Господа, Ібрагім разом із сином Ісмаїлом вирушив у долину Міна, щоб виконати послання Аллаха. В останній момент Бог зупинив Ібрагіма, сказавши, що він пройшов випробування, та сказав зарізати барана. З того часу в ісламі є традиція жертвопринесень, які на знак пам'яті про пророка віряни здійснюють у Курбан-байрам. Суть свята полягає в тому, щоб показати покірність і виконання волі Аллаха.

Незалежно від того, де мусульмани зустрічають Курбан-Байрам, протягом святкового дня вони суворо дотримуються всіх традицій.

Після закінчення молитви віряни вітають один одного зі святом.

Після ранкової молитви відбувається святковий обряд принесення в жертву тварини.

Це може бути баран, коза або корова. Шкуру вбитої тварини віддають до мечеті.

М'ясо прийнято ділити на три частини, одну з яких віддають бідним, другу залишають собі, а третю використовують для святкового столу.

Для дітей у цей час організовують святкову програму.

Віряни пригощаються святковими стравами й солодощами.