Фоторепортаж: громада «Тузлівських лиманів» розвиває «зелений туризм»

Будинок культури села Тузли – центру об’єднаної територіальної громади. В селищі мешкає близько двох тисяч людей – приблизно 80% населення всієї громади. Населений пункт було засновано наприкінці XVIII сторіччя.

В селище ходить три маршрутні таксі – з Одеси, Татарбунар і Білгорода-Дністровського. Кожне ходить раз на день, і місцеві мешканці сподіваються, що влітку деякі будуть ходити не тільки вранці, але і ввечері.

В єдиній школі селища Тузли навчається понад 200 дітей. Перша школа тут з’явилася 105 років тому, але чверть сторіччя тому учнів перевели в нову будівлю. Стара більше не використовується.

Минулого року в селищі народилося близько 50 дітей. Народжуваність, на жаль, не перевищує смертність, кажуть у громаді. Для дітей тут є величезний стадіон, на якому встановлені також тренажери.

Поки на стадіоні тренуються місцеві команди «Бурнас» і «Бурнас-2», діти граються на тренажерах. Стадіон було відреставровано в 2017 році, і цього року його впорядкування продовжиться.

На території національного природного парку «Тузлівські лимани», що поблизу громади, мешкає 257 видів птахів. Територія парку перевищує 27 тисяч гектарів і охоплює 13 морських лиманів і 200 метрів акваторії моря.

Морська вода поблизу курорту Лебедівка входить дуже чиста, кажуть місцеві. Берег ще не готували до літа – можна побачити мальовничі корчі і сміття.

В об’єднану територіальну громаду також входить селище Лебедівка. Деякі тут живуть буквально на березі лиману Бурнас. Він з’єднується з морем через систему каналів. Довжина лиману близько 7 кілометрів, ширина – від 1 до 3 кілометрів.

Від моря лиман Бурнас відділяє однойменний мис, який перетворюється на піщану косу. На ній і розташовано місцевий пляж. Територія коси належить до земель громади, але керує нею Татарбунарська районна державна адміністрація.

Піщана коса, що розділяє море (зліва) і лиман (справа). Влітку на цьому пляжі багато туристів, тут працюють атракціони для дітей. Поки що на морському березі тихо, працівники облаштовують вежу для гірки.