24 години на добу, сім днів на тиждень. Як у Києві друкують безкоштовний захист для медиків – фоторепортаж

За кордоном – 20 євро, в Україні – 125 гривень, або безкоштовно для медиків. Мова йде про захисні щитки, які використовують вірусологи й медики в усьому світі. Не секрет, що в Україні елементи противірусного захисту в медицині – ледь не дефіцит. Радіо Свобода побували в 3D-лабораторії, де виготовляють такий спеціальний захист для українських лікарів. Від 200 до 5000 одиниць за добу. Як це працює?

В одному із промислових містечок столиці ми зустрічаємо дівчину, одягнену в медичну маску й рукавички. За кілька хвилин ми у холі.

«В лабораторію можна лише одній людині, вам потрібно одягнути захисний костюм», – каже нам Марина Черниш, операційний директор 3D-лабораторії «Fabricator». На столі упаковка із гумовими рукавичками тілесного кольору, літровий флакон із дезинфектором, бахіли, захисна одноразова шапка й такий же синій халат.

«Нині це дефіцит», – кажу Марині киваючи в бік халату. Такий одяг мають носити усі співробітники лабораторії, адже там готується спеціальний захист для медиків. Для того, аби була гарантія стерильності щитка, який друкують в лабораторії, захисний одяг має бути у кожного.

Журналісти у цій лабораторії вперше, адже до епідемії COVID-19 лабораторія займалася розробками, які не сильно приваблювали медіа. Утім, один із прототипів дизайнерського рішення розроблявся на базі цієї лабораторії. Дизайнер Ігор Скрипник одну з перших версій свого виробу готував саме тут. У 2018 році він став переможцем конкурсу Rado Star Praze France з його концептом лампи MOON.

Ви запитаєте, до чого тут дизайнери й коронавірус?

Лабораторія під час перших проявів епідемії ще в Китаї взяла курс на пошуки оптимальних рішень, які б допомогли подолати наслідки від нового коронавірусу.

Коли у відкритому доступі з’явилися прототипи захисних щитків із Європи, інженери миттєво запустили в розробку перші прототипи і уже після цього, контактуючи безпосередньо із лікарями, модернізували під українські реалї захисні обладунки.


Пізніше все це переросло у ледь не промислові масштаби, а пакунки із масками відправилися у найвіддаленіші куточки України.

Лабораторія у кілька десятків квадратних метрів нагадує схожу лабораторію із кінокартини «Енігма» Майкла Ептіда. І якщо у фільмі британці боролися із шифрувальною машинкою нацистів, то в українських реаліях на 3D-принтерах створюють обладунки для українських медиків.

Як це працює?

Близько 50 принтерів цілодобово монотонно вибивають форму обруча для самої маски. кожен принтер здатен друкувати від двох до чотирьох таких обручів. Загалом друк триває близько 40 хвилин. За добу, кажуть в лабораторії, готові випускати не менше 2000 одиниць. З нового тижня планують перейти на нові потужності – 5 тисяч за добу.

«Ми можемо дуже швидко оптимізувати модель під запити лікарів. Ми слухаємо їхні відгуки. Швидко оптимізуємо моделі і запускаємо на виробництво», – розповідає про роботу Марина Черниш.

Машини, бо принтерами це у звичному розумінні складно назвати, в різнобій гудять своїми вентиляторами і наносять шар за шаром гарячу пластмасу на лінії.

Бобіни із пластиковою ниткою раз у раз закінчуються й головний інженер Максим Максименко змінює їх.

«Трішки не так має бути. Я тут уже з 4 ранку. Не дуже добре контролюю координацію свого тіла. Зазвичай швидше це роблю», – каже Максим, замінюючи одну з таких бобін. Пластмасові волокна розлітаються, чоловік заново змотує їх і завантажує «касету» на місце. Принтер продовжує «малювати маски».

Виготовлену оправу несуть до стола, де уже готовий спиртовий розчин, у якому дезінфікують виріб. Все, що надходить медикам, має бути стерильним, кажуть в лабораторії.

Загалом у медзаклади по всій країні надійшло понад 5000 захисних щитків. В лабораторії кажуть, що готові приймати нові виклики й друкувати різні витратні матеріали для апаратів штучної вентиляції легень.

У світі, розповідає Марина Черниш, працює понад 1500 таких лабораторій. В Україні єдина, яка побудувала цілодобове виробництво щитків у таких масштабах.

Станом на ранок 6 квітня в Україні лабораторно підтвердили 1319 випадків захворювання на COVID-19: 38 людей померли, 28 – одужали. Загалом за добу було зафіксовано 68 нових випадків.

В усьому світі – понад мільйон інфікованих.