Друг України Еймі Клобучар іде у президенти США

Еймі Клобучар оголошує про свою кандидатуру на висування від Демократичної партії на вибори президента США 2020 року, Міннеаполіс, 10 лютого 2019 року

На вибори у президенти США 2020 року офіційно висунула свою кандидатуру представниця Міннесоти – штату США, де проживає одна з найбільших українських громад. Про своє рішення сенаторка Еймі Клобучар оголосила у суботу, виступаючи перед виборцями на острові посеред річки Міссісіпі. Її виступ зібрав значну кількість слухачів, зокрема й українців, незважаючи на сильний снігопад і температуру −10° C.

«Я стою перед вами – онука шахтаря, дочка вчителя і журналіста, перша жінка, обрана в Сенат США від штату Міннесота, щоб оголосити про висунення своєї кандидатури на посаду президента Сполучених Штатів», – виголосила Клобучар. Вона починає кампанію за те, щоб стати висуванцем Демократичної партії на найвищу посаду у США.

58-річна демократка, яку вже тричі переобирали на шестирічний термін до Сенату, також є однією із 27 членів Групи підтримки України в Сенаті і вірним другом України.

За підрахунками служби Клобучар, у її штаті проживає понад 10 тисяч представників української діаспори. Політик активно підтримувала українську громаду у час російської агресії на сході України й у Криму. До третьої річниці нелегальної анексії півострова 26 лютого 2017 року вона зустрілася із виборцями в Українсько-американському центрі Міннеаполіса, де розповіла про подорож до України, яку вона здійснила разом із сенаторами Джоном Маккейном і Ліндсі Ґремом. Під час візиту делегація працювала над питаннями посилення санкційної політики США щодо Росії, збільшення оборонного бюджету і надання Україні летальної оборонної зброї.

Нещодавно сенаторка відзначила досягнення Центру і його внесок у процвітання штату і вкотре запевнила громаду, що «продовжуватиме робити все у своїх силах, щоб закликати президента (Дональда Трампа) вдатися до дій, які б забезпечили мирне і демократичне майбутнє для України».

Сенаторка вірить, що сила Міннесоти – в багатонаціональних мешканцях її штату. Вона наводить приклад своєї родини, адже її дід емігрував зі Словенії, щоб «збудувати нове життя»: «Він сприяв культурному розмаїттю нашого штату через традиції, музику і кулінарні традиції, які він привіз із собою».