Сирійські біженці кажуть світові

«Я хочу повернути життя, яке у мене було». Гуді, яка зараз живе в таборі біженців «Заатарі» на півночі Йорданії, виповнилося 11 років. Вона разом зі своєю родиною перебувала поза своїм будинком в Сирії, коли вибухнула бомба. Постраждала тільки вона. Її не могли доправити до лікарні майже два дні. Улюблений предмет Гуди у школі – арабська мова.

«Я втрачаю моє дитинство». У цього хлопчика є кілька старших родичів, один з яких написав: «Я сумую за своїми братами».

«Моя Сирія... коли ж ми повернемося»? У Сирії вчителям не вдавалося через війни добиратися до школи, що була неподалік місця, де жила ця дівчина. Вона жила поруч і добровільно зголосилася давати уроки, щоб школярі «не забували». Тепер, живучи в Йорданії, вона працює волонтером організації CARE, допомагаючи своїм друзям у нещасті – біженцям.

«Врятуйте сирійських дітей».

«У будинку моєї родини вода має інший смак». Ця дівчина розповіла, як жила її родина під час війни до втечі: «У нас були важкі часи. Вони бомбили всю нашу округу. Вони стріляли на вулиці. Ми були біля вікна, і одна куля пролетіла дуже близько».

«Сирія в серці». Сирійським біженцям в Йорданії надзвичайно важко працювати на законних підставах. Сирійські чоловіки хочуть працювати, але їм не дозволяють.

«Де наша сім'я?»

«Я люблю моїх друзів». Хлопчик з табору біженців «Заатарі» на півночі Йорданії. Дитяча праця є однією з проблем сирійських біженців, багато з дітей не ходять до школи.

Хлопчик: «Я сумую за своїми друзям, за родиною». Дівчинка ліворуч: «Я хочу повернутися до Сирії, але це важко». Дівчинка праворуч: «Безпека для Сирії». Організація CARE надає сім'ям цих біженців та іншим людям екстрену грошову допомогу, щоб допомогти їм задовольнити їхні нагальні потреби.

«Де моє життя?» Дівчата з числа біженців стикаються з особливими проблемами. CARE та інші неурядові організації ведуть роботу, щоб запобігати раннім шлюбам і забезпечити відвідування дівчатками школи.

«Мене звуть Мухаммад, і я не терорист». Одного разу в Сирії, до війни, Мухаммад зустрів туриста, який злякався його через ім'я. Дивно, але турист утік від Мухаммада, який хотів повернути йому пляшку з водою.

«Я люблю Сирію». У таборі біженців «Заатарі» на вересень 2013 року живе понад 100 тисяч сирійських біженців, що робить його другим за величиною табором біженців у світі.

«Мені набрид «Заатарі» і я сумую за Сирією». Ця молода сирійка, яка живе в таборі біженців «Заатарі», зробила своє звернення віршованим – в риму арабською мовою. Ще одне звернення, про яке вона думала, було таким: «Життя буде прекрасне».

«Ми будуємо наш світ спільно». Цей сирієць працює волонтером у центрі, відкритому CARE для біженців у місті Зарка. Більшість сирійських біженців живе в Сирії в перенаселених квартирах у бідних міських районах, а не в таборах біженців.