«Популярніші за Ісуса Христа»: музей The Beatles в Одесі

Музей The Beatles Тимура Ополінського в маленькій квартирі-«гостинці» – всі стіни і шафи прикрашені плакатами, фотографіями, значками і іншими експонатами. До 2015 року музей працював у двох великих кімнатах комунальної квартири, де місця було більше. В день зйомки до нього завітали туристи з Дніпра – знайшли згадку про музей в інтернеті, зателефонували і прийшли подивитися і послухати.

Цю колекцію віна, лише п'ять десятків комплектів пляшок, випустили на замовлення румунського клубу «бітломанів». Невеличка партія викликала обурення частини фанатів через те, що на перше місце поставили Джона Леннона, а не Пола Маккартні –автора пісні «Yesterday», назва якої складається на пляшках.

В колекції Тимура – не тільки диски, аудіо та відеокасети із записами The Beatles, а ще й багато платівок. Серед них є і ліцензійні записи, і піратські копії ще радянських часів. Зліва на передньому плані – оригінальна платівка Джона Леннона і Йоко Оно 1968 року. Для обкладинки музиканти сфотографувались повністю голими і платівку довелося продавати в непрозорому коричневому конверті.

«Бітломан» почав збирати свою колекцію ще у 1980-ті роки. Це його перший плакат із The Beatles – надрукований ще на радянській електронній  обчислювальній машині. В 1980 році Тимур виміняв його на упаковку фломастерів у однокласника. Пізніше батько Тимура заретушував контурний плакат вручну.

Годинник The Beatles разом із сертифікатом унікальності придбав ще батько Тимура – також колекціонер. Це сьома партія таких годинників і їх зробили лише шість тисяч примірників. На сертифікаті вручну написано «№ 2644», а на кожній деталі годинника написано The Beatles. Носить цей годинник колекціонер лише у святкові дні.

Цю марку із портретом Джона Леннона випустили у Німеччині в 1988 разом із марками на честь інших рок-зірок. В тій же серії вийшли портрети Джима Моррісона, Елвіса Преслі і Бадді Холлі. Тимур розповідає, що примірник марки надіслала вдова Ленонна Йоко Оно в 1996 році. Зв’язатися із нею Тимуру допоміг «бітломан» з Росії Коля Васін.

Тимур говорить, що він єдиний в Україні власник подібної колекції «бітловських» експонатів. Музеєм свою квартиру музеєм він називає з 2007 року. Саме так про неї написали британські журналісти, коли одинадцять років тому зробили перший репортаж про його колекцію. Вони мене власником музею першими і назвали, пригадує колекціонер.

Це один з найдорожчих експонатів в одеській колекції The Beatles – голограма із кількома фотографіями Джона Леннона з офіційного музею гурту в Ліверпулі. Її купили за 400 фунтів спеціально для одеського колекціонера

Картину із The Beatles і Жовтим підводним човном Тимур отримав в подарунок від художника Сергія Саєнка. На картині зображений гурт в стилі мультиплікаційного фільму «Жовтий підводний човен» (1968), де звучали пісні гурту. Мультфільм офіційно демонструвався в Радянському Союзі і для багатьох «бітломанів» став першою можливістю почути пісні «ліверпульської четвірки».

Тимур Ополінський розповідає про японське дзеркало із Джоном Ленноном (справа) – говорить, таких в світі лише три примірника. Батько колекціонера придбав його в Сінгапурі за 200 доларів, побачивши в примірочній магазину. Силует Леннона нанесено спеціальним покриттям, яскравість якого залежить від кількості і якості світла.

На дзеркалі зображено портрет музиканта і написано: «Так, я Джон Леннон». За однією з версій фанатів, саме такими були останні слова «бітла» перед смертю – поліцейські, які надавали першу допомогу музиканту, не могли повірити, що це справді він. За другою версією він лише встиг сказати: «Мене підстрелили», а в 2007 році в одному з інтерв’ю вдова Леннона Йоко Оно, яка була поряд із чоловіком під час вбивства, заявила, що музикант нічого не говорив.