Нас вчили бути лідерами – український курсант після навчання у Великій Британії

Антон Совенко під час навчань у Королівській військовій академії

Другий рік поспіль найкращим іноземним кадетом британської Королівської військової академії в Сандгерсті став українець – курсант Антон Совенко. Останній рік він провів у Великій Британії – проходив підготовку в одному з найстаріших та найпрестижніших військових вишів країни. В різні роки тут вчились прем’єр-міністр Вінстон Черчилль, письменник, автор серії книжок про Джеймса Бонда Ян Флемінг, принци Вільям і Гаррі та інші британські та світові діячі. Коли карантин закінчиться 20-річний юнак, який родом з Полтавщини, повернеться до Одеської військової академії – тут він навчається на третьому курсі. А поки що Антон спілкується із журналістами Радіо Свобода скайпом через пресофіцера, щоб не витрачати час, якого під час навчання дуже мало.

Your browser doesn’t support HTML5

«Офіцер, насамперед, – це розум»

– Яке ви відчуваєте ставлення до України і українських військових?

– Дуже позитивне ставлення, це не може не радувати. До України добре ставляться, ставлять мені багато запитань. Всі виявляють бажання допомогти.

Королівська військова академія в Сандгерсті

– З яких ще країн були кадети у вашій групі?

– В нас були кадети з 21 країни світу – це і Об’єднані Арабські Емірати, і Сполучені Штати, і Таїланд, і Афганістан, і Катар, і Бахрейн, і Нігерія, і Кенія тощо. З європейських країн я був єдиним представником, принаймні в нашій групі цього року. Але поступово кількість людей і кількість країн збільшується.

– Це ваша перша закордонна поїздка? Які враження у вас від країни?

– Так, Велика Британія – це моя перша закордонна подорож та взагалі перший досвід подорожі літаком. Під час навчання я став більш впевненим в собі, наприклад, в тому ж володінні англійською мовою. Одна справа – це читати книги, дивитися кіно і очікувати чогось, а інша – коли ви насправді кудись прилітаєте. Досвід захопливий, я б сказав навіть «Вау». Приїжджаєш, а твоя мова недосконала і тобі спочатку важко всіх розуміти – тут багато діалектів і акцентів. Але мені пощастило, до кого б я не звернувся на вулиці, всі мені все пояснювали. Це було дуже приємно.

Антон Совенко

– З якими традиціями ви стикнулись у військовій академії в Сандгерсті?

– Академія поділяється на старий і новий коледжі – Old College і New College. І в «старому коледжі» є сходинки, якими йдуть лише раз на рік. Ними проходять офіцери, які закінчили навчання. Це найважливіша традиція. І мені дали таку можливість – піднятися сходинками і пройти через офіційні двері.

– Військова наука – це і практика, і теорія. Чому більше навчають у Великій Британії?

– Я би додав ще академічні здобутки. Офіцер – це насамперед розум. Все повинно бути збалансовано, але, на мою думку, практика навіть важливіша, ніж теорія. В цій академії нас навчають насамперед лідерським здібностям. Я дійсно став більш впевненим в собі. Зокрема, про лідерські здібності нам розповідали і під час академічного навчання. Ми вивчали історичні події в цьому напрямку – хто і як проявляв себе як лідер, хто і як зміг опанувати такі здібності.

Антон Совенко під час навчань DYNAMIC VICTORY

– Розвиток лідерських здібностей передбачає психологічну підготовку. В чому вона полягала?

– Нас тренували насамперед на стійкість. Тому що в будь якій ситуації ти повинен зберігати спокій, адже на тебе дивляться солдати. Якщо ти нервуєш – вони це бачать. Важливо, як ти відреагуєш в критичній ситуації. Чи як відреагуєш в тій ситуації, коли не до кінця розумієшся і не знаєш, що відбудеться далі. Чи приймеш ти якесь рішення, тому що найгірше – взагалі ніяке не приймати. Нас навчали: завжди приймай рішення, навіть якщо ти не до кінця впевнений.

– Чи возили вас до британських військових частин? Які у вас залишились враження?

– Мабуть, не військових частин, але військових територій. Ми там проводили своє навчання, зокрема польові виходи. Перш за все скажу, що я ці враження ніколи не забуду. Коли ми тільки прибули на виїзд, то дощ був настільки сильним, що залишитись сухим було просто неможливо. Нашу землянку залило водою – і я опівночі прокинувся від того, що нас затопило. Розбудив сусіда, кажу: «Діставай котелки, будемо виливати воду з землянки». Вилили всю воду, знову лягли спати, а через пів години мене розбудили і відправили на позицію – охороняти. Десь 3 години тільки зміг поспати, але, знову ж таки, головне – це підтримувати свою боєздатність в будь яких умовах. Навіть якщо тобі холодно, якщо ти мокрий, якщо ти не спав достатньо – все одно треба підтримувати свою бойову готовність.