Чи стане Білорусь новим Кримом – наступним об'єктом анексії для Кремля?

Під час акції солідарності з білоруським народом на майдані Незалежності в Києві, 13 вересня 2020 року

(Рубрика «Точка зору», спеціально для Крим.Реалії)

Новий Крим

Чи стане Республіка Білорусь новим Кримом, наступним об'єктом анексії для кремлівського режиму?

Схоже, після зустрічі російського та білоруського президентів і обіцянки Володимира Путіна допомогти Олександру Лукашенку півторамільярдним кредитом, це питання вже не виглядає таким теоретичним, яким було ще декілька тижнів тому. Тому що ми не знаємо, чим збирається Лукашенко розраховуватися з Путіним за цю демонстративну щедрість. Відомо одне: грошей у білоруського президента немає, економіка його країни не в найкращому стані та протести проти фальсифікації президентських виборів тільки його погіршують. Але якщо не можна розрахуватися грошима, то, певно, можна суверенітетом?

Порівняння з Кримом аж ніяк не випадкові

Порівняння з Кримом аж ніяк не випадкові. Згадаймо, як приєднали до Російської Федерації український півострів. Російське законодавство не передбачає можливості приєднання до країни регіонів інших держав. І тоді Крим у спішному порядку був проголошений незалежною державою, а Росія визнала його незалежність, як і незалежність Севастополя. А вже потім у цій «незалежній» державі був проведений фіктивний, за висновком ООН, «референдум», учасникам якого навіть не пропонували висловитися з приводу суверенітету Криму. Натомість запропонували висловитися про приєднання «незалежної держави» до Російської Федерації.

І вже потім це «рішення кримчан» було схвалене російським конституційним судом, парламентом і президентом. Точно відповідно до російського законодавства, яке дозволяє приймати до складу Росії інші держави. І зазначу, до речі, що це було аж ніяк не безпрецедентне рішення. У 1944 році таке ж рішення, і навіть без всякого референдуму, було ухвалене щодо Тувинської Народної Республіки, яка з незалежної держави, визнаної Радянським Союзом, стала звичайною автономною областю у складі РРФСР.

Для того, щоб приєднати Білорусь, Росії не потрібно відривати її від якоїсь іншої держави

Із Білоруссю, схоже, все відбувається ще простіше, ніж із Кримом і навіть з Тувою. Для того, щоб приєднати Білорусь, Росії не потрібно відривати її від якоїсь іншої держави. Але, на відміну від Тувинської Народної Республіки, суверенітет якої ніким, окрім Москви, не визнавався, і на територію якої претендували до 1944 року і Китай, і Монгольська Народна Республіка, суверенітет якої також був під питанням, Білорусь ‒ визнаний суб'єкт міжнародного права. Для її приєднання до Росії, думаю, достатньо, щоб парламент ухвалив відповідні рішення, а народ на референдумі його схвалив. Ну а як відбуваються в Білорусі голосування, ви вже знаєте.

Тепер Лукашенко має продемонструвати російському колезі, що здатний впоратися з власним народом і придушити протест

Запропонувавши Олександру Лукашенку гроші, Володимир Путін, по суті, видав йому аванс. Тепер білоруський правитель має продемонструвати російському колезі, що здатний впоратися з власним народом і придушити протест проти фальсифікації виборів голови держави. Упевнений, Лукашенко має довести білорусам, довести силою, що важливо не те, як люди голосують, а те, як влада підраховує голоси.

І от, якщо це у нього вийде, тоді Москва, думаю, зможе без особливих хвилювань запустити новий «інтеграційний процес». Процес, який може завершитися поглинанням Білорусі. І не має жодного значення, скільки жителів цієї країни братимуть участь у референдумі, на якому поставлять питання про приєднання до Російської Федерації, і яка кількість білорусів погодиться зі зникненням власної держави. Важливою буде цифра, яку вранці оголосить голова білоруського Центрвиборчкому. Ну а протести проти фальсифікації підсумків цього голосування будуть придушені вже не тільки білоруськими, а й російськими силовиками. Адже російські силовики будуть у Білорусі у себе «вдома».

А Лукашенко, який стане співучасником цієї спецоперації, я впевнений, зможе вже безбоязно обиратися головою нового суб'єкта федерації. Ну або вирушити на почесну пенсію у верхню палату російського парламенту, спеціально придуману для таких, як він. Утім, доля білоруського правителя мене не дуже хвилює, куди сильніше турбує доля країни, якою він може торгувати.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Церква як зброя Кремля: від України до Білорусі

Адже саме зараз вирішується, чи зможе білоруське суспільство протистояти лукашенківському авторитаризму та російської експансії, або ж воно змириться з насильством і Білорусь стане ще одним Кримом.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Білоруські «тітушки» ‒ провісники краху»