«Ангел бійців», або дівчинка з косичками: під Бахмутом загинула медикиня

Цей метушливий польовий госпіталь поблизу Бахмуту Донецької області був знятий фотографом агенції AP 26 лютого 2023 року.

На передньому плані – медикиня із косичками на ім’я Яна Рихліцька надає допомогу пораненому.

Яна Рихліцька, фото від 22 лютого 2023 року.

3 березня, через п’ять днів після того, як AP опублікувала ці фото з польового госпіталю, на яких була також Яна, військова медикиня загинула від російського снаряда, що влучив у автомобіль, яким вона їхала, коли допомагала транспортувати поранених з поля бою поблизу Бахмуту

Селфі, опубліковане Яною Рихліцькою в червні 2022 року.

У фейсбуці посипалися слова вшанування медикині. Один друг згадував: «Яна якось сказала: «Поки ми спимо, хтось помирає за нас». Вчора це була вона». Знайомий, який зустрів її на передовій, написав, що її охрестили «ангелом бійців»

У листопаді 2022 року фотограф Радіо Свобода Сергій Нужненко фотографував бахмутський польовий шпиталь, де працювала Яна Рихліцька (на фото), допомагаючи пораненим українським військовим

Повідомляється, що до повномасштабного вторгнення Росії, до 24 лютого 2022 року, Яна Рихліцька працювала в харківській IT-компанії

4 березня подруга Яни написала: «Вона могла вибрати легкий шлях і виїхати з країни, могла спокійно працювати в компанії, але вона обрала інший шлях, шлях справжнього героя»
 

Вид з машини в Бахмуті 3 березня, того самого дня, коли Яна Рихліцька загинула поблизу охопленого бойовими діями міста.

Ось уже понад пів року Бахмут є однією з найгарячіших точок у цій розв'язаній Росією війні

Фото Яни Рихліцької, яке вона опублікувала на своїй сторінці у фейсбуці у травні 2021 року.

З початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році Яна активно збирала гроші для українських бійців. Повідомляється, що у травні 2022 року вона залишила свою посаду в ІТ-компанії у Харкові та почала волонтерити як медик
 

16 березня 2022 року Яна Рихліцька поділилася дописом у фейсбуці, де перерахувала жінок, які були вбиті після російського вторгнення, деякі з них – у активних бойових діях.

У дописі йшлося: «Якщо ви шукаєте справжніх жінок-героїв, будь ласка, пам’ятайте про цих жінок», а визнаними героями є «ті жінки, які жертвують своєю енергією та ресурсами, щоб рятувати, захищати, лікувати, захищати, годувати та підтримувати»

 

Селфі, опубліковане Яною Рихліцькою в листопаді 2022 року.

Похорон загиблої медикині, якій 2 квітня мало б виповнитися 30 років, відбудеться у Вінниці 7 березня

Військова медикиня, волонтерка, 29-річна Яна «Яра» Рихліцька з Вінниці працювала на передовій у Бахмуті, надаючи допомогу українським бійцям. 3 березня вона загинула внаслідок російського обстрілу.