Україна звинувачує Росію у пограбуванні майже 40 музеїв

Золота тіара, інкрустована дорогоцінним камінням близько 1500 років тому, була одним із найцінніших у світі артефактів часів Аттіли, який у п’ятому столітті разом із своїми воїнами вчиняв кінні наїзди вглиб Європи.

Працівники музею сховали гунську діадему та сотні інших скарбів у лютому, коли російські війська штурмували український Мелітополь. Але після кількох тижнів повторних пошуків, військові РФ виявили секретний підвал будівлі, куди співробітники сховали найцінніші предмети музею, та вивезли безцінні артефакти
 

Копія золотого парадного головного убору зі скарбу скіфського кургану..Ймовірно належала царю четвертого століття до нашої ери. Експонується в Музеї історичних коштовностей у Києві.
Побоюючись штурму міста російськими військами, працівники музею демонтували експонати, ретельно складаючи артефакти в ящики для евакуації. Поки що музей демонструє лише копії.

Або ж, Музей нічого не виставляє у умовах постійної загрози російських атак.

Коли російські війська безуспішно намагалися оточити столицю, Наталія Панченко, директор київського Музею історичних коштовностей України, жила в музеї в надії зберегти його артефакти.

«Ми боялися російських окупантів, тому що вони нищать усе, що можна ідентифікувати як українське», – сказала вона

Ця копія золотої діадеми з четвертого століття до нашої ери з давньоскіфського кургану експонується в Музеї історичних коштовностей у Києві.

За словами Панченко, чимало музейних експонатів перевезли, а на їхньому місці тепер репродукції.

«Ці речі були крихкими. Вони пережили тисячоліття», – сказала вона. «Ми не могли допустити думку, що вони можуть бути втрачені»

Ще одна копія. У Києві виставлено золотий ритуальний сагайдак – давній скарб із кургану скіфського царя з четвертого століття до нашої ери.

Міністр культури України Олександр Ткаченко в інтерв'ю агенції AP заявив, що російські військові пограбували тисячі експонатів із майже 40 українських музеїв

Золота пектораль з четвертого століття до нашої ери – експонується в Музеї історичних коштовностей у Києві. Відвідувачі споглядають її копію.

Ткаченко сказав, що розграбування та руйнування культурних об’єктів завдали збитків, які оцінюються сотнями мільйонів доларів.

«Ставлення росіян до української культурної спадщини є воєнним злочином», – сказав Ткаченко AP

«Це давні знахідки. Це витвори мистецтва. Вони безцінні, – каже головний науковий співробітник Інституту археології України Олександр Симоненко, – якщо зникає культура, то це непоправна катастрофа»

Наразі уряд України та його західні созники, які постачають зброю ЗСУ, здебільшого зосереджені на тому, щоб перемогти Росію на полі бою.

Та коли настане мир, збереження українських колекцій мистецтва, історії та культури також буде життєво важливим, щоб ті, хто пережив війну, могли почати наступну боротьбу: відбудовувати своє життя