Як японці реконструюють війну на Донбасі

Фотоісторія про те, як японські любителі військових реконструкцій надзвичайно реалістично відтворюють уніформу українських та російських військових на Донбасі.

Майже через сім років від початку війни Росії на сході України можна було легко прогорнути ніби знайомі на вигляд фотографії, які опублікував харківський перекладач із японської мови 9 лютого. На одному зображений молодик, схоже, виснажений бойовими діями, який присів біля стіни зі зброєю в руках поруч із купою консерв і боєприпасів.

На іншому фото нібито зображений боєць 79-ї окремої десантно-штурмової бригади, тобто один із «кіборгів» – українських військових, які, попри виснаження, героїчно обороняли Донецький аеропорт від російських гібридних сил протягом майже 8 місяців у 2014 році.

Але ці фотографії не з Донбасу. Їх зробили в занедбаному будинку в Японії.

Це робота все більшої кількості військових «косплеєрів» у цій азійській країні. Слово «косплей» походить зі словосполучення англійською «costume play» – костюмована гра. Японські «косплеєр»и точно відтворюють те, як виглядає конфлікт на сході України – для фотосесій і гіперреалістичних боїв із використанням зброї для страйкболу.

Японські гравці в страйкбол, одягнені у форму горезвісних «зелених чоловічків» – російських військових без розпізнавальних знаків, які здійснювали анексію українського Криму Росією у 2014 році

Винайдений у 1970-х роках у Японії й відомий на Заході як airsoft, страйкбол – це спорт, у якому гравці ведуть бої за допомогою малопотужної пневматичної зброї, яка вистрілює пластмасовими кульками розміром із горошину. Гравці покладаються на чесність, адже ті, у кого влучають, мають підняти руку, щоби їх вважали «пораненими», які програли.

Обмеження щодо страйкбольної зброї різняться залежно від країни, але в Японії законом дозволяється володіння цією порівняно безпечною іграшковою зброєю, яка на вигляд майже практично не відрізняється від справжньої. Японські закони вимагають, щоби ці копії реальної зброї були виготовлені з нетривких матеріалів, таких, як пластик або сплави алюмінію, і мали обмежену початкову швидкість кулі. Страйкбольний автомат Калашникова у Японії можна придбати приблизно за 265 доларів (7380 гривень).

Хаято Сато одягнений у форму бійця спеціального призначення російської ФСБ з 1990-х років із копією автомату Калашникова, обладнаного гранатометом

Хаято Сато, який займається страйкболом у японській префектурі Тіба з 2016 року, сказав Радіо Свобода, що більшість реконструкторів цікавило відтворення вигляду американських військових, але останнім часом тенденція змістилася до відтворення суворої естетики конфліктів у країнах колишнього Радянського Союзу.

Фотографія з колекції Сато, що показує групу любителів страйкболу у формі підрозділу спеціального призначення «Альфа» ФСБ Росії. В центрі навіть видно «штурмовий щит», який використовують спецпризначенці ФСБ

Сато каже, що відомість виробника зброї «Калашников» спершу зацікавила його в російських військових. «А після Росії я почав цікавитися військовими сусідніх країн», – каже він.

Японський військовий «косплеєр» зі значком українського підрозділу «Азов» заряджає копії патронів. «Азов» має погану репутацію через звинувачення у зв’язках із неонацизмом

Окрім страйкбольних боїв, дехто з фанатів воєнних реконструкцій користується послугами спеціальних «студій» у занедбаних будівлях та лісах для фотосесій, що відтворюють конфлікт на Донбасі. Найвідоміша з цих студій розташована в лісі біля гори Фудзі, бере приблизно 320 доларів (8910 гривень) за годину зйомок на своїй території. «Косплеєри» самі відтворюють свої бойові фантазії в зруйнованій будівлі, що нагадує міське поле бою.

Японські гравці в страйкбол зі значками протиборчих військових – українського підрозділу «Азов» (ліворуч) і російських гібридних сил «Новоросії»

Двоє японських «косплеєрів» наголосили, що за їхнім хобі не стоїть ідеологічна мотивація. Уніформа – це своєрідна вдосконалена гру в «ковбоїв та індіанців», де візуальні маркування реального конфлікту використовуються для позначення протилежних сторін у грі.

Японський «косплеєр», одягнений у бойову форму українського спецзагону «Азов»

Японський блог повідомляв фанатів про деталі уніформи та зброї української й російської піхоти, перш ніж ця інформація перемістилась до твітеру у 2017 році.

Японський «косплеєр» із шевроном «Новоросії», задуманої Росією частини українських територій, що мали відійти під контроль її гібридних сил, але цього не сталося

Більшість обладнання для військового косплею купують на форумах у соціальних мережах, таких, як Japan.ru-Airsoft, де військовий одяг продається разом з аксесуарами і зброєю, зробленими вручну або надрукованих на 3D-принтерах.

Власник Demych's Gear Bakery, який продає сучасне російське обладнання військових та спецпризначенців для китайського ринку, сказав Радіо Свобода, що часто вживане обладнання, яке він продає, є справжнім. Але на запитання про те, де він його отримує, відповідає, що це «комерційна таємниця».

Японський «косплеєр», одягнений як український солдат

Значна частина примірників військового оснащення, що використовується японськими «косплеєрами», виготовляється після вивчення фотографій реального обладнання на полі бою.

Хаято Сато одягнутий у форму російського спецпризначенця. Зброя є копією німецького пістолета-кулемета Heckler & Koch, якою іноді користується підрозділ «Альфа» ФСБ Росії. На землі можна побачити страйкбольні пластмасові кулі

За словами Сато, точна копія оснащення українського чи російського бійця коштує приблизно 2 тисячі доларів (55 тисяч гривень). Пошук точних компонентів може зайняти тижні, каже він.

Копія індивідуального раціону харчування в радянському стилі

Інші елементи з військового оснащення з колишніх радянських країн знайти легше. Фотографія вище, зроблена японським «косплеєром», показує, на скільки детально вони намагаються все відтворити, включно з горілкою й дешевою ковбасою.

Група японських «косплеєрів», одягнені як російська поліція і бандити

Деяким «косплеєрам» вдалося відтворити форму російських поліцейських, а також стереотипних вуличних бандитів, так званих «гопників».

Японський «косплеєр» із шевроном так званої «народної міліції» на Донбасі, як там називають частину російських гібридних сил

Андрій Дубчак, багаторічний військовий фотограф української редакції Радіо Свобода, так відреагував на ці зображення незвичайного японського «косплею»: «Мені важко бачити людей, які одягаються у форму обох армій. Але це реальність і цікавий факт».