Доступність посилання

ТОП новини

Чим український томос відрізняється від інших?


Томос про автокефалію української православної церкви. Софія Київська, 7 січня 2018 року
Томос про автокефалію української православної церкви. Софія Київська, 7 січня 2018 року

У Софійському соборі в Києві 7 грудня розгорнули томос про автокефалію української православної церкви. На святковій різдвяній літургії був присутній президент України Петро Порошенко.

Перша поява томосу в Україні – відео із Софійського собору
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

У Київ томос доставили в неділю, 6 січня, після того як у Стамбулі, у резиденції Вселенського патріархату на Фанарі, Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив цей документ про визнання канонічної автокефалії ПЦУ главі новоствореної Православної церкви України митрополитові Епіфанію. Обидва предстоятелі спільно відслужили службу Божу.

Українській церкві передали томос – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Офіційний переклад томосу про автокефалію Православної церкви України вже затвердили і надрукували.

Томос – це церковний документ. Раніше томоси були указами, які видавали з різних причин, але в останні кілька століть томосом називають декларації визнання незалежності церкви того чи іншого регіону. Саме на підставі томосу нова церква формує власний статут – церковну конституцію.

Томос про автокефалію для Православної церкви України, Стамбул, 5 січня 2019 року
Томос про автокефалію для Православної церкви України, Стамбул, 5 січня 2019 року

У православ’ї тепер існує 15 самостійних церков – без Української їх було 14. Деякі з них сформувалися в давнину, частина церков стали незалежними відносно недавно, відокремившись від давніх церков. Однак томоси мають тільки вісім із тих церков, які відокремилися.

Сайт «Настоящее время» – спільний проект Радіо Свобода і «Голосу Америки – спробував порівняти томос Української церкви з аналогічними документами інших православних церков.

Унікальність томосу, виданого Православній церкві України, в тому, що в цьому документі чітко окреслені межі нової церкви. За межами України відтепер заборонено мати свої громади. Тобто громади українських вірних у діаспорі (Європа, США, Канада) переходять під управління Вселенського патріарха. (Така норма передбачена давніми церковними правилами: помісні церкви мають діяти тільки на своїй канонічній території, всі ж діаспори в усьому світі перебувають під омофором Вселенського патріарха. На практиці це правило часто порушується, в першу чергу Російською православною церквою.)

Уперше в томосі прописується роль Константинопольського патріарха як вищої апеляційної інстанції в спірних питаннях. Раніше це малося на увазі як самоочевидне.

У томосі є пункти, які не дозволяють самостійно поміняти статус церкви, титул її керівника або статут, за яким вона живе. Це можна зробити тільки за погодженням із Константинополем.

Усі томоси відрізняються один від одного. Іноді в томосі викладається історія церкви. Так, у сербському томосі дуже детально описується історія виникнення Королівства сербів, хорватів і словенців. Схожий пункт є у томоса для Польської православної церкви, а також церкви Чеських земель і Словаччини.

  • Томос Албанської церкви, який видали в 1937 році, унікальний тим, що там окремо прописана обіцянка світської влади гарантувати свободу і права православних вірян. В Албанії православні – меншина, і місцева влада домоглася незалежності своєї церкви, серед іншого, завдяки цій обіцянці, яка вписана у томосі.
  • У томосі Румунської церкви, який вона отримала в 1885 році, окремо зазначено, що про незалежність місцевої церкви звертався до Константинополя з проханням «його величність король Румунії і його королівський уряд».
  • У Греції томос видали в 1850 році за офіційним проханням не лише уряду, але й місцевого духовенства, а також вірян. Ця деталь міститься в томосі цієї церкви. Грецький документ також унікальний тим, що наділяє місцевий Синод повноваженнями реєструвати розлучення вірних. До того часу усі, хто бажав розлучитися, повинні були звертатися до Константинополя.
  • В українському томосі згадується глава нової церкви Епіфаній і президент України Петро Порошенко.
  • У документах Грецької, Албанської, Польської православних церков, церкви Чеських земель і Словаччини зазначено, що вони отримують спеціальну церковну олію – миро – тільки від Константинополя. Миро використовують, наприклад, при хрещенні або освяченні нових храмів. Інші церкви можуть робити миро самі або ж отримують його від Константинополя, однак у їхніх томосах це не зазначено. Нова Православна церква України буде отримувати миро з Константинополя.

Томоси об’єднує те, що в них зазначена назва нової церкви, а також титул її керівника. У більшості томосів найвищою владою наділяється Синод, колегіальний орган, який складається із кількох єпископів – щось на кшталт кабінету міністрів.

У всіх томосах мовиться, що після обрання нового глави церкви той повинен надіслати листи керівникам інших церков – аналог вірчих грамот і встановлення дипломатичних відносин між державами.

У кожному документі зазначається: новостворена церква, а особливо її керівник, повинні «в чистоті зберігати православну віру».

Після святкової літургії у Софії Київській 7 січня томос буде перенесено для загального огляду в трапезний храм (Мала Софія).

Томос буде представлений там для загального огляду лише 7 січня до 19.00, повідомив Радіо Свобода настоятель храму отець Петро.

Документ, написаний в Афоні грецькою мовою на пергаменті, поклали між товстими шарами скла. Фотографувати Томос дозволяють.

Подивитися на Томос прийшли сотні людей, черга з охочих вибудувалася далеко за межі воріт Софії Київської.

Над публікацією працювали Дмитро Горевой, Людмила Ваннек.

Що таке томос і автокефалія: коротко

6 січня 2019 року у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про автокефалію предстоятелеві Православної церкви України митрополитові Київському і всієї України Епіфанію.

Що це означає

  • Томос (грец. τόμος) – указ синоду і/або глави помісної православної церкви з важливих питань церковного устрою або віровчення; останнім часом найчастіше стосується рішення церкви-матері про надання автокефалії новій помісній церкві.
  • Автокефалія (ст.грец. αὐτοκεφαλία) – самостійність помісної церкви, адміністративно незалежної від інших православних церков, але єдиної з ними канонічно.​
Словник церковних термінів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Деякі приклади надання томосу:

  • 1686 рік – Константинопольський Вселенський патріарх Діонісій IV затвердив синодальний лист Вселенського патріархату, який із міркувань «ікономії» (церковної доцільності) доручав патріархам Московським висвячувати в сан новообраних помісним собором митрополитів Київських. 11 жовтня 2018 року синод Вселенського патріархату скасував те рішення 1686 року, щоб усунути підставу для неправдивого трактування Москви.
  • 1923 рік – патріарх Константинопольський Мелетій IV видав томос про автономію (але не автокефалію) Естонської православної церкви і прийняв її в свою юрисдикцію.
  • 1924 рік – патріарх Константинопольський Григорій VII підписав томос про надання автокефалії Польській православній церкві у (в першу чергу для вірян із Західної Білорусі і Західної України).
  • 1937 рік – була визнана автокефалія Албанської православної церкви.
  • 1945 рік – Болгарська православна церква отримала томос, яким була, за різними оцінками історичних подій, уже втретє чи вчетверте визнана автокефалія цієї церкви.
  • 1994 рік – патріарх Московський Алексій II видав томос про надання автономії Молдовській православній церкві (яка залишилася частиною Московського патріархату).
  • 1998 рік – Вселенський патріарх Варфоломій видав томос про автокефалію Православної церкви Чеських земель і Словаччини.
  • 2019 рік – Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про автокефалію Православній церкві України.

Більш розширено читайте тут: Що таке томос і автокефалія – пояснюємо популярно​

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Малюнок художника Олексія Кустовського
Малюнок художника Олексія Кустовського

Порошенко: ми розірвали останні пута, які прив’язували нас до Москви

«Тричі неканонічна» УПЦ (МП). Томос для України кардинально змінив ситуацію

«333 роки московського ярма нарешті позаду»: реакції на отримання Україною томосу

Філарет про Собор, конкурентів Епіфанія і шантаж КДБ

УПЦ (МП) у Криму благословляє окупантів на захист Росії і освячує їхню зброю

Вселенський патріарх Варфоломій із пакетами цукерок фабрики «Рошен». Під час зустрічі з дітьми він пожартував, що від президента Петра Порошенка взяв за автокефалію для церкви України не гроші, а цукерки і шоколад. Він пояснив, що Порошенко має шоколадну фабрику і, як і президент США Дональд Трамп, є підприємцем. «Хоча російська церква звинувачує мене в тому, що я взяв гроші за цю автокефалію, я взяв не гроші, а багато цукерок і шоколаду з фабрики Порошенка», – сказав патріарх Варфоломій. Після цього він роздав цукерки дітям, які прийшли колядувати в резиденцію патріарха. Стамбул, 24 грудня 2018 року
Вселенський патріарх Варфоломій із пакетами цукерок фабрики «Рошен». Під час зустрічі з дітьми він пожартував, що від президента Петра Порошенка взяв за автокефалію для церкви України не гроші, а цукерки і шоколад. Він пояснив, що Порошенко має шоколадну фабрику і, як і президент США Дональд Трамп, є підприємцем. «Хоча російська церква звинувачує мене в тому, що я взяв гроші за цю автокефалію, я взяв не гроші, а багато цукерок і шоколаду з фабрики Порошенка», – сказав патріарх Варфоломій. Після цього він роздав цукерки дітям, які прийшли колядувати в резиденцію патріарха. Стамбул, 24 грудня 2018 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG