Доступність посилання

ТОП новини

Білий дім пояснив, чому США не готові визнати Росію державою-спонсором тероризму


Влада США не вважає ефективним такий крок
Влада США не вважає ефективним такий крок

Білий дім підтвердив позицію президента США Джо Байдена, що Сполучені Штати не готові визнати Росію країною-спонсором тероризму, додавши, що не вважають ефективним такий крок.

Як повідомляє «Голос Америки», речниця Білого дому Карін Жан-П’єр заявила на брифінгу 6 вересня, що, на думку президента США, «це не є найефективніший чи найсильніший шлях вперед, щоб притягнути Росію до відповідальності».

«Таке визначення може мати непередбачувані наслідки для України і для всього світу. Наприклад, за словами гуманітарних експертів та неурядових організацій, з якими ми спілкувалися, це може серйозно вплинути на здатність доставляти допомогу в певні українські регіони», – заявила речниця.

За її словами, це також може змусити «критично важливих гуманітарних і комерційних суб’єктів відмовитися від сприяння в експорті продовольства, щоб допомогти пом’якшити глобальну продовольчу кризу, що поставить під загрозу угоду про (розблокування – ред.) чорноморських портів, яка вже привела до того, що понад мільйон тонн українського продовольчого експорту було вивезено в світ, зокрема в країни Африканського Рогу, які перебувають під загрозою голоду».

«Це також підірвало б наші безпрецедентні багатосторонні умови, які були настільки ефективними у притягненні Путіна до відповідальності, а також могло б підірвати нашу здатність підтримувати Україну за столом переговорів», – сказала Карін Жан-П’єр.

Напередодні президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що не вважає, що Росію варто визнавати державою-спонсором тероризму за повномасштабне вторгнення до України.

«Ні», – відповів Байден у Білому домі журналістам на питання, чи має Вашингтон визнати Росію спонсором тероризму.

Читайте також: Сейм Латвії визнав Росію державою-спонсором тероризму

Раніше Сенат Конгресу США закликав Державний департамент визнати Росію країною-спонсором тероризму. Резолюцію, що має необов’язковий характер, ухвалили на голосуванні ввечері 27 липня.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що визнання Росії «державою-терористом» потрібне не як політичний жест, а як дієвий захист вільного світу.

Верховна Рада 14 квітня визнала Росію державою-терористом, а її політичний режим – неонацистським за «суттю і практикою».

XS
SM
MD
LG