Доступність посилання

ТОП новини

Автокефалія завадить Росії впливати на Україну через Московський патріархат – Карпентер


Люди слухають президента України Петра Порошенка під час молитовного заходу за томос для України. Київ, Софійська площа, 14 жовтня 2018 року
Люди слухають президента України Петра Порошенка під час молитовного заходу за томос для України. Київ, Софійська площа, 14 жовтня 2018 року

Готовність Вселенського патріархату надати автокефалію українській церкві має історичне значення для України, вважає колишній заступник помічника голови Пентагону та директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер. Про це він розповів в інтерв’ю інформаційному агентству «Укрінформ».

«Це (отримання автокефалії – ред.) зменшує можливості російської держави застосовувати Московський патріархат як інструмент своєї зовнішньої політики. Це був, фактично, свого роду клин у культурній та релігійній сферах, майже воєнна пропаганда проти українського населення», – заявив він.

За очікуваннями фахівця в галузі безпеки і дипломатії, власна незалежна церква означатиме духовну незалежність України від Росії. Втім, він не виключає й викликів.

Читайте також: «Московський патріарх Кирило назвав Білорусь «нашою землею», а про Україну говорив як про «ворота пекла»​»

«Мене, звісно, непокоїть можливість виникнення насильства й конфліктів, пов’язаних із цим рішенням, особливо, з російського боку. Але я думаю, що в перспективі часу, це – історичний момент для України, один із тих, що зміцнює її незалежність», – сказав він.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату (материнської структури всіх православних церков світу) постановив, що продовжує процес надання автокефалії помісній Українській православній церкві. Синод також постановив відновити канонічний сан голови Української православної церкви Київського патріархату Філарета і голови Української автокефальної церкви митрополита Макарія, а «їхні вірні відновлені у спілкуванні з Церквою».

Читайте також: «Синод РПЦ у Білорусі. Москва використовує Мінськ як інструмент проти України​»

Далі, як пояснив патріарх Філарет, керівники українських православних церков, УПЦ КП, УАПЦ і УПЦ (МП), повинні скликати Собор, на якому буде ухвалене рішення про об’єднання церкви й обрано її предстоятеля. Саме йому в майбутньому мають дати томос про автокефалію.

Росія заперечує проти рішення Синоду Константинопольського патріархату. Зокрема Російська православна церква ухвалила рішення про розірвання зв’язків з Константинопольським патріархатом.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Порошенко про рішення РПЦ: «Ми на правильному шляху»​

Росіянам припекло: томос для України здійняв переполох серед виборців Путіна

Церква України і «анафема Варфоломію»: мудре рішення роздратувало Кремль

Томос для України: Київський патріархат закликав готуватися до об’єднавчого собору

Порошенко: побачите людей, які закликатимуть узяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то – московська агентура

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG