Доступність посилання

ТОП новини

Філарет розповів про наступний крок після рішення Синоду


Філарет упевнений, що українські православні церкви об'єднаються «найближчим часом».
Філарет упевнений, що українські православні церкви об'єднаються «найближчим часом».

Після рішення Синоду Константинопольського патріархату зняти анафему з очільника Української православної церкви Київського патріархату Філарета та очільника Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія представники українського православ’я можуть об’єднатися, заявив патріарх Філарет у Києві.

Читайте також: Україні дали томос. Чи ні? 5 простих відповідей

«Це рішення про недійсність усіх цих заборон дає нам можливість об’єднатися з архієреями Московського патріархату (тими, які захочуть) і автокефальною церквою (УАПЦ – ред.)… Тобто тепер ми, архієреї всіх трьох церков, є законними, канонічними, благодатними, і тепер можемо при нашій добрій волі об’єднатися вже в одну українську православну церкву, яка буде потім визнана Вселенським патріархом, і не тільки Вселенським патріархом. Однак томос ми отримаємо від Вселенського патріарха», – сказав патріарх Філарет.

Він висловив упевненість, що українські православні церкви об'єднаються «найближчим часом» і отримають томос про автокефалію.

«Я думаю, що процес (об'єднання – ред.) буде дуже швидким. Ми домовимося, коли скличемо цей собор. Я планую скликати його найближчим часом. Це буде архієрейський собор, у якому візьмуть участь архієреї Київського патріархату, архієреї Автокефальної церкви на чолі з митрополитом Макарієм і архієреї Московського патріархату (які захочуть)», – додав Філарет.

Читайте також: Повний текст історичного рішення Константинополя

У Стамбулі 11 жовтня представник Вселенського патріархату зробив заяву щодо Української православної церкви і томосу.

Згідно з рішенням Синоду, Вселенський патріархат продовжує процедуру надання томосу про автокефалію Українській православній церкві.

Синод також постановив відновити канонічний сан глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета і глави Української автокефальной церкви, митрополита Макарія, а «їхні вірні відновлені у спілкуванні з Церквою».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Після томосу російські церкви в Україні не зможуть називатися українськими – Філарет

Томос наближається: на що піде РПЦ?

Томос для України: погрози Кремля нашкодили самій Росії

У Московського патріархату немає власності в Україні – Єленський

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG