Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України: дії США в Сирії треба підтримати для запобігання подальшим воєнним злочинам


Рештки літака ВПС Сирії після удару США по базі Шайрат, 7 квітня 2017 року
Рештки літака ВПС Сирії після удару США по базі Шайрат, 7 квітня 2017 року

Україна підтримує дії США, які атакували авіабазу сил президента Сирії Башара Асада після того, як внаслідок хімічної атаки на утримуване повстанцями сирійське місто загинули десятки людей, заявляє українське Міністерство закордонних справ.

«Дії США мають бути підтримані для запобігання подальшим воєнним злочинам режиму, зокрема проти мирного населення», – йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті МЗС 7 квітня.

У МЗС наголосили, що будь-яке застосування хімічної зброї, що є одним з видів зброї масового знищення, є «кричущим порушенням міжнародного права і воєнним злочином».

«Винуватці мають бути безумовно притягнуті до відповідальності. Безкарність порушника міжнародного права, який застосовує хімічну зброю, веде до подальших злочинів з його боку. Хронічне блокування Росією роботи Ради безпеки ООН є неприйнятним і має отримати належну оцінку», – заявили в українському зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС також додали, що «спонсори і ті, хто покриває злочинний сирійський режим», також несуть відповідальність за використання зброї масового знищення і жертви серед цивільного населення в Сирії.

Військові США вночі 7 квітня атакували десятками ракет «Томагавк» аеродром Шейрат на заході Сирії. Метою атаки були злітно-посадкові смуги, літаки і заправні станції.

Бойові кораблі США завдали ракетного удару по авіабазі в Сирії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

4 квітня внаслідок повітряного удару із застосуванням хімічної зброї по місту Хан-Шейхун, що перебуває під контролем повстанців, загинули щонайменше 86 людей. Влада США відповідальність за цей напад поклала на сирійський уряд.

Трамп про наказ завдати удар по авіабазі сил Асада у Сирії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Влада ж Сирії заявила, що хімічне отруєння настало через те, що її літаки знищили «завод і склад хімічної зброї терористів», як Дамаск називає всіх своїх супротивників. Цю версію підтримує Росія, яка 5 квітня заблокувала ухвалення резолюції Ради безпеки ООН із приводу цього хімічного удару.

Натомість цю версію відкинули фахівці з хімічної зброї. Вони заявили, що ураження, яке сталося в Хан-Шейхуні, можливе тільки внаслідок застосування хімічних речовин армійського рівня, доставлених воєнними засобами, але його неможливо досягти знищенням саморобних отруйних речовин.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

США, що головують у Раді безпеки ООН, вирішили провести засідання щодо Сирії відкритим

У Лаврова істерика, бо гра у Сирії провалилася – Євген Кисельов​

У США Асаду порадили тікати на дачу до Росії

Після ракетного удару США авіабаза Шайрат зруйнована, загинули четверо військових Асада – спостерігачі

Путін вважає «агресією проти суверенної держави» удари США в Сирії – речник

XS
SM
MD
LG