Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові вибори в Італії не за горами


Наталка Кудрик Рим, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Італія все ближче до передчасних парламентських виборів. За попередніми даними, вони відбудуться в середині квітня. Сьогодні президент Джорджо Наполітано має оголосити про розпуск парламенту і дати розпорядження щодо дострокового голосування.

Романо Проді - у відставці.
Два тижні тому, коли правляча лівоцентристська коаліція втратила більшість у сенаті і прем’єр Романо Проді подав у відставку, президент Італії не наважився на розпуск парламенту і негайні дочасні вибори. Джорджо Наполітано плекав надію на створення перехідного уряду, який би довів до ладу виборчу реформу, щоб потім провести голосування згідно з новими правилами.

Однак спікер сенату Франко Маріні, відповідальний за переговори з політичними силами, повідомив президенту, що достатньої більшості для зміни виборчого закону немає. Ось тому глава держави змушений піти на небажаний для нього крок.

З часу попередніх перегонів в Італії не минуло і двох років.

Вперед, на вибори!

Плескає у долоні правоцентристська опозиція, котра відкинула можливість формування перехідного уряду і рішуче заявила про готовність до виборів.

Член партії «Вперед Італія» Фабріціо Чіккітто каже: «Ми формуємо єдиний блок. Насамперед підтверджуємо угоду йти на вибори разом з партіями «Національний альянс», «Північна ліга» і Об’єднаними християнськими демократами. Стосовно решти ще побачимо».

За останніми опитуваннями громадської думки, консервативній коаліції на чолі з Сильвіо Берлусконі прогнозують переконливу перемогу.

Одинокий гравець


Серед лівоцентристів панує повне сум’яття. Єдиного блоку, що переміг на квітневих виборах 2006 року під проводом Романо Проді вже не існує. Серйозним конкурентом Берлусконі може стати мер столиці Вальтер Вельтроні з потужною Демократичною партією, яка йде на вибори одноосібно.

Ліві демократи планують взяти виборця не кількістю, а якістю. Їхній представник Антонелло Соро каже: «Ми сконцентруємо зусилля на відкритому діалозі з італійськими виборцями. Досвід останніх 15 років засвідчив, що до влади приходить неефективний уряд, коли під час виборів надають перевагу складу коаліцій, а не їхнім програмам».

Чинне виборче законодавство Італії вважають недолугим і називають «диктатом дрібних партій», які дестабілізують роботу кабміну. В італійському парламенті 27 політичних партій і рухів. Саме недосконала виборча система, на думку багатьох, спричинила чергову урядову кризу. Скільки їх ще попереду?
XS
SM
MD
LG