Доступність посилання

ТОП новини

«Однокашник без терміну давності». Україна переживає бум пошуку в Інтернеті старих друзів: причини та наслідки


Наталка Коваленко, Олександр Лащенко Україна переживає бум пошуку в Інтернеті старих друзів: однокласників, однокурсників, колишніх колег по роботі тощо. Відповідні сайти б’ють рекорди популярності. З чим же пов’язаний цей ажіотаж і що дає людям таке захоплення?

ГЛАС НАРОДУ:
Ви шукаєте старих друзів через Інтернет?
Ольга, студентка:
- Краще спілкуватися вживу і з новими друзями , і з старими, але лише візуально, щоб ти бачив, з ким ти спілкуєшся.
Василь, студент:
- Звичайно, знайшов однокласників, з якими багато років не бачився і тепер контактуємо з ними.
Зоя, студентка:
- Якщо чесно, я не хотіла там реєструватися, але друзі, які там багатьох знайшли, настояли, і я теж знайшла.
Артем, менеджер:
- 4 дні тому я знайшов однокласників, і ми домовилися зустрітися. Я давно їх шукав.
Катерина, школярка:
- Дуже багатьох людей там знайшла і навіть не очікувала. Я не знала ні мобільного, ні адреси і тому вирішила шукати так.
Розшукуванням старих друзів за допомогою Інтернету прийшло в Україну з Росії

Щодня кількість охочих відвідати відповідні сайти зростає в Україні на кілька тисяч людей, за даними експертів. Тим часом аудиторія російських Інтернет-проектів пошуку однокласників складає понад 7 млн. людей, а щодня на таких сайтах з’являється до 60 тис. новачків. Преса повідомляє, що на деяких фірмах заблокували доступ співробітників до цих Інтернет-ресурсів, адже ніякі інші сайти не викликають такого ажіотажу (в тому числі у робочий час).

Українка Оксана Вілента працює на одному з провідних російських телеканалів і констатує, що такої лихоманки стосовно пошуку старих друзів через «Всесвітнє павутиння» не було ніколи: «Майже всі мої колеги по роботі відвідують цей сайт кожного дня на роботі і у вільний час. Він і справді стрімко набув популярності останнім часом. З того моменту, як тільки він з’явився, кожен вважає своїм обов’язком зареєструватися на цьому сайті і знайти своїх старих друзів. Багато, хто полюбляє заходити на сайт з чужих анкет, тому що ваша присутність на сайті завжди фіксується».

Причини та наслідки

Киянка Юлія Лісниченко приїхала до столиці кілька років тому з Кривого Рогу. Головний мотив, що спонукає її постійно заходити на пошуки старих друзів в Інтернет, – бажання втримати зв’язок зі своїми земляками:

« Я шукаю своїх однокласників і друзів на різних сайтах, тому що мені хотілося хоча б переписуватися і спілкуватися з ними по Інтернету. Мені цікава доля кожного з моїх друзів і хотілося б знати, як вони поживають. Дізналася про сайт від своїх колег по роботі, які знайшли багатьох друзів, а тепер переписуються та спілкуються з ними. От і я вирішила спробувати».

Для іншої киянки Олени день минає даремно, якщо вона не відвідає сайт для спілкування зі старими знайомими. Шукаючи заради забави однокашників, вона знайшла рідного брата:

«Я можу заходити на сайт по декілька разів на день, якщо є час, можу надіслати повідомлення, намалювати малюнок, подивитися фотографії, залишити коментар до них, який прочитають інші користувачі сайту. За допомогою Інтернету я знайшла не тільки своїх друзів, а й брата».

Популярно й на Апеннінському півострові

Насправді російські користувачі Інтернету нічого нового не винайшли, адже ці сайти з пошуку однокласників є всього-на-всього клонами західних сторінок Інтернету. Наприклад, в Італії давно вже шукають старих знайомих через всесвітню мережу. Докладніше про те, наскільки це популярно на Апеннінському півострові, – римська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик.

«Ще з 2001 року існує безліч сайтів та пошукових систем для відновлення контакту зі старими друзями, однокласниками, колегами і загубленими родичами. Є окремі портали Інтернету,що особливо популярні серед жінок. Дівчата відшукують колишніх бойфрендів, а сеньйори літного віку знаходять давніх подруг дитинства, які змінили прізвища і перебралися жити до іншої країни. Багато молоді навчається у Великобританії, Америці, тому не бракує італійських користувачів і на англомовних сайтах. У сучасному світі дедалі важче знаходити нових надійних друзів, тому кажуть, що подекуди ліпше відновити старі зв’язки хоч на відстані».

«Не просто мода, а прояв певної тенденції»

Люди все більше намагаються підмінити своє справжнє життя з його проблемами життям віртуальним. Так пояснює нинішній бум пошуку колишніх приятелів через Інтернет Володимир Паніотто, генеральний директор Київського Міжнародного інституту соціології. На його думку, це не просто мода, а прояв певної тенденції.

«Думаю, що люди все менше живуть своїм життям, а все більше тим життям, яке зображене у фільмах. Не безпосередньо, а опосередковано, тим же Інтернетом, комп’ютером, віртуальною реальністю, і мені здається, що це просто одна з таких важливостей. Однак ці сайти використовуються і для комерційної мети, яку отримують завдяки рекламі».

Часом це буває небезпечно

А письменниця Ірен Роздобудько не поділяє захоплення людей, котрі шукають друзів юності саме таким чином:

«Я боюсь їх шукати. Я часом не розумію, як зовсім далекі люди або ті, які прожили багато років без стосунків, ці стосунки хочуть повернути. Можливо, я й хотіла б знайти подружку з дитсадка, але лише через те, щоб подивитися, ким вона стала. Я думаю, що минулого немає, як сказав один філософ. Часом це буває небезпечно».

Віртуальне спілкування – наслідок браку часу

Психолог Наталя Кухтіна вважає захоплення пошуком старих друзів у всесвітній мережі закономірним явищем у наш час, коли у людей бракує часу для природного, невіртуального спілкування.

« Це нормально, ні поганого, ні доброго тут немає. 10-15 років тому цей сайт не міг з’явитися, тому що люди мали більшу змогу спілкуватися одне з одним та й виховані так були. Тоді потреби такої не було, а зараз спілкування дуже обмежене».

Тим часом у Росії пошук однокласників у такий спосіб призвів до того, що на деяких фірмах перекрили доступ до подібних Інтернет-сторінок, мовляв, що співробітники тільки те й роблять, що спілкуються зі своїми старими приятелями, а робота стоїть.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG