Доступність посилання

ТОП новини

Оперний театр у Львові свідчить про європейськість міста


Галина Терещук Львів, 5 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Однією з найпопулярніших європейських перлин Львова вважають місцевий оперний театр. І, як не дивно, кажуть театральні митці, саме європейці та відомі американці й канадці навчили їх по-європейськи полюбити цю історичну окрасу міста.


«Я приїхав до невідомого мені міста, яке виявилось прекрасним – малий Відень. А його театр такий казково чудовий, як вишукана іграшка. Цей театр можу порівняти хіба з «Ла Скала». Такий відгук про Львівський оперний театр залишив після відвідин Ренато Гаравалья директор музею міланського театру «Ла Скала». Із 19 століття Львів став оперним містом. Пам’ятку архітектури спроектував Зигмунд Горголевський, директор Львівської художньо-промислової школи, який керував упродовж 3 років усіма роботами під час спорудження оперного театру тоді ще на березі річки Полтва.

Архітектурний стиль театру – псевдоренесанс, який називається і віденським, і італійським. Усередині театру представлені скульптури та малярство Галичини кінця 19 століття, Війтовича, Попеля, Печа, Розвадовського. Чотири жіночі постаті, що уособлюють Любов, Заздрість, Материнство і Гордість, представлені в Дзеркальній залі опери. Тут Європа на стінах подана в образі хлопчика, який мандрує континентом. Серце театру – зал –оформляли 10 славетних художників. А найбільшим скарбом Львівської опери вважають завісу, яку розписав польський художник Семирадський.

Опера єднає Європу

Провідна солістка львівського оперного театру Наталія Романюк, яка співала на сцені відомих європейських оперних театрів, мріє, щоб європейське мистецтво стало популярним серед львів’ян. Адже оперний спів єднає усіх людей.

«Опера зародилась в Італії. Має об’єднавче значення для всієї планети. Тому європейці хочуть слухати оперу, поважають і знають цей жанр», – наголошує Наталія Романюк.

Найчастіше львівську оперу відвідують польські туристи. Вони спеціально організовують екскурсійні тури до Львова на вихідні, але у театрі можна почути різні мови, зазначає Надія Труш, завідувач редакційного відділу Львівської опери.

«Захоплення нашим театром не стихає. Ми не завжди знали і любили наш театр. Як патріоти — так, але нам відкрили очі на наш європейський театр іноземці, які нам казали: «Чудо», – розповіла Надія Труш.
XS
SM
MD
LG