Доступність посилання

ТОП новини

Вільнюська зустріч міністрів оборони країн НАТО: Україні приділять чимало уваги


Людмила Пилип Рига, 7 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Вільнюсі розпочинається дводенна зустріч міністрів оборони країн НАТО. Це остання зустріч такого рівня перед квітневим Бухарестським самітом НАТО.Заплановане обговорення перспектив розвитку НАТО, питань кібернетичної безпеки. У рамках форуму відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО. У ній візьме участь міністр оборони України Юрій Єхануров.


Нинішня зустріч керівників оборонних відомств держав НАТО є найбільш представницькою з тих, що були до цього в Литві. У Вільнюській зустрічі братимуть участь 50 делегацій країн-членів НАТО, партнерів альянсу в операціях у Косові та Афганістані, а також представники України, Росії, Афганістану, ООН, Європейської Комісії та Всесвітнього банку.

За словами міністра оборони Литви Юозаса Олекаса, в перебігу зустрічі міністрів оборони країн НАТО планується обговорити глобальні питання безпеки. Починаючи зі стратегічних, а відтак практичних. Будуть вирішуватися актуальні проблеми трансформації НАТО. Значну увагу приділять посиленню безпеки в Афганістані та Косові.

5 головних завдань зустрічі

У перебігу зустрічі відбудеться п’ять важливих засідань: «круглий стіл» Північноатлантичної Ради альянсу, консультації спільної Комісії Україна-НАТО, Ради Росія-НАТО, а також нарада представників країн, які беруть участь у НАТОвських операціях в Косові та Афганістані.

Міністр оборони Литви Юозас Олекас наголосив, що під час засідання Україна-НАТО Литва має намір укотре зазначити про свою підтримку євроатлантичних прагнень України: «Хотів би відзначити підтримку Литви Плану дій Україна-НАТО. Думаю, що у нас буде гарна можливість зустрітися і поспілкуватися з міністром оборони паном Єхануровим. Це буде його перший досвід як міністра оборони на Комісії Україна-НАТО. Думаю, що він розповість про реформи, які відбуваються в Україні, та про співпрацю України з альянсом», – зазначив керівник литовського оборонного відомства.

Водночас від наголосив, що не слід очікувати значного прориву в Раді Росія-НАТО.
XS
SM
MD
LG