Доступність посилання

ТОП новини

Страшилки замість законотворчості. Сесію Верховної Ради відклали до наступного тижня


Тетяна Ярмощук Київ, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Брак законотворчості парламентарі сьогодні надолужували страшилками про дострокові вибори. Як далеко може дійти ситуація у парламенті, і кому вона вигідна?


Чергові консультації між коаліцією та опозицією закінчилися уже традиційним провалом. Парламентарі ні до чого не домовилися і вирішили, що Верховна Рада цього тижня не збиратиметься. А от топ-темою політиків у розмовах з журналістами сьогодні стала ймовірність дострокових виборів.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович не виключив, що про це може бути оголошено вже найближчим часом. Натомість Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко завила, що не бачить навіть підстав говорити про вибори. Спікер Арсеній Яценюк також не бачить необхідності у дочасних виборах. Ну, а лідер блоку свого імені Володимир Литвин, коментуючи можливість виборів, не зрадив своєму стилеві, мовляв, він готовий внести до парламенту проект постанови про проведення дострокових виборів, якщо усі інші політичні сили будуть наполягати на цьому.

«Партія регіонів не готова до того, щоб іти на ще одні вибори»

На думку політичного експерта Костя Бондаренка, ситуація навряд чи дійде до розпуску Верховної Ради, оскільки це не вигідно насамперед найбільшій парламентській фракції.

«Партія регіонів не готова до того, щоб іти на ще одні вибори. Оскільки на повторних виборах вона може здобути ще меншу кількість голосів, і бути вже не першою, не лідером виборчих перегонів, а другою. Ситуація у Партії регіонів є настільки складною, що там утворилося вже не тільки два, а кілька таборів, які на сьогоднішній день між собою ведуть дискусію, що далеко не сприяє іміджу партії, як монолітної структури. У той же час соціологічні дослідження показують, що позиції партії похитнулися і на Сході», – зазначив Кость Бондаренко.

Кому вигідна бездіяльність парламенту?

Від ситуації, яка нині складається у Верховній Раді, зиск мають усі фігуранти політичного процесу: і опозиція, і Президент, і Кабінет Міністрів. Невигідно це лише спікеру Арсенію Яценюку, який від цього втрачає свій рейтинг, вважає політолог Тарас Березовець.

«Інтерес опозиції очевидний. Партія регіонів найбільше постраждала, і вона виявилася найбільш неготовою до того, щоб працювати в опозиційному таборі. Що стосується Президента, то його виграш так само очевидний, тому що у такій ситуації виконавча вертикаль, а саме Президент, виглядає інституцією, яка стабільно працює. Уряд успішно виконує програму щодо компенсаційних виплат Ощадбанку, рішення щодо проведення «Євро-2012», і в очах західних партнерів, і в очах виборців легітимність уряду виглядає набагато більше, ніж самої Верховної Ради», – зауважив Тарас Березовець.

Можна «голосувати або в іншому місці на Грушевського, або в інший спосіб»

Наразі ще не доводиться говорити про парламентську кризу, переконаний політичний експерт Олександр Палій. «Називати кризою ситуацію, вихід з якої забезпечують кілька осіб, – це занадто великий перегин. З цієї ситуації є кілька виходів. Або організовувати голосування по тих питаннях, по яких є підтримка коаліції. Або організовувати голосування по питаннях, які підтримують і представники Блоку Литвина, а таких питань кілька, і Блок Литвина готовий по них голосувати. І є необхідність вибити клин клином у випадку, коли Партії регіонів заважає, — голосувати або в іншому місці на Грушевського, або в інший спосіб».

Разом з тим доводиться констатувати, що за 10 місяців, які минули з моменту першого Указу Президента про розпуск Верховної Ради, і чотири місяці, які минули від дня дострокових виборів, новообрані парламентарі спромоглися обрати спікера, Прем’єра, уряд та ухвалити бюджет, який, до того ж, до кінця березня має бути змінений і доповнений. Наразі це все.

Матеріали до теми:

• Спікер Арсеній Яценюк не бачить необхідності у проведенні нових дострокових виборів до Верховної Ради • Верховна Рада не проводитиме пленарних засідань цього тижня • Парламентсько-переговорний канкан: сьогодні коаліція та опозиція знову спробують домовитися • Черговий провал Верховної Ради
XS
SM
MD
LG