Доступність посилання

ТОП новини

Дагестанські матері вимагають правди про зникнення їхніх синів


Кирило Булкін Київ, 7 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Представники громадської організації «Матері Дагестану за права людини», які займаються розслідуванням зникнень та катувань молодих людей у цій республіці Російської Федерації, звернулися до влади з вимогою сприяти їхній діяльності. Вони розповіли історії зникнень своїх дітей заступникові голови Ради безпеки республіки.


Під час зустрічі з заступником голови Ради безпеки Дагестану Сефербегом Гамідовим родичі зниклих розповідали історії своїх дітей, яких вони безуспішно розшукують. Ось що, наприклад, повідомив батько зниклого молодого чоловіка Магомед Омаров: «Уранці, опів на десяту, він вийшов купити молока. Ми почали телефонувати йому за півгодини, але ніхто не відповідав на дзвінки на мобільний телефон. Ми почали шукати його, але не могли знайти. Ми нічого не знаємо, де він».

Про зниклих людей досі ніхто не знає

Родичі зниклих у Дагестані часто розповідають про групи «невідомих в уніформах», які хапають молодих людей просто на вулицях. Невідомо, чи пов’язані ці групи з офіційними силовими структурами. Також незрозумілими є мотиви викрадень. Деякі оглядачі припускають, що це частина свідомої політики певних сил, які зацікавлені у нагнітанні напруги, а відтак, і дестабілізації ситуації в республіці.

Буває так, що з членами родин зниклих виходять на контакт невідомі, які прагнуть отримати викуп; але найчастіше ніяких відомостей про зниклих знайти не вдається.

Чи причетна до викрадень влада?

Гюльнара Рустамова, представниця громадської організації «Матері Дагестану за права людини», розповіла Радіо Свобода, що багато дагестанців вважають, що до зникнень причетні офіційні структури: «На всі звернення родичів викрадених до правоохоронних органів була відповідь, що таких осіб не затримували. Однак родичі викрадених одностайно звинувачують у цих викраденнях тільки працівників правоохоронних органів та силових структур».

У серпні минулого року десяток матерів зниклих влаштували голодування, вимагаючи звільнення їхніх дітей або хоча б інформації про їхню долю. Через це влада бодай звернула увагу на проблему та пообіцяла створити спеціальну групу для розслідування випадків зникнень людей.

Однак, за словами Рустамової, така група поки що існує лише на папері.

За офіційною статистикою, упродовж останніх трьох років у Дагестані було викрадено 209 людей. З них 176 звільнено, 14 – вбито, п’ятеро стали членами нелегальних збройних формувань, доля 21 людини невідома.
XS
SM
MD
LG