Доступність посилання

ТОП новини

90 років від захоплення Києва червоним російським військом під командуванням Михайла Муравйова.


Київ, 7 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Цю владу ми несемо з далекої Півночі на вістрях своїх багнетів і там, де її встановлюємо, всіляко підтримуємо її силою цих багнетів», – так про походження і природу радян­ської влади говорив командувач армії російських більшовиків Михайло Му­ра­вйов. 90 років тому ця армія зайняла Київ і вперше в Україні запровадила тут «червоний терор».

3 лютого 1918 року 30-тисячна російська червона армія захопила Дарницю навпроти Києва і спробувала увійти до міста, однак її зу­пи­нив ку­ле­метний вогонь українських частин з правого берега. Кілька діб біль­шо­вики обстрілювали Київ че­рез Дніпро з 10 важких та 33 лег­ких гармат. 7 лютого вони захопили Ланцюговий та Заліз­ничний мости, перейшли Дніпро і почали наступ на центр столиці. Особливо запеклі бої точи­ли­ся на Печерську, Липках та Подолі. На сві­тан­ку 8 лю­того останні українські під­розділи відступили з передмістя Києва Святошина на Житомир і Василь­ків.

Червоний терор

Захопивши Київ, більшовики запровадили тут «червоний терор», в якому загинуло близько 5 тисяч осіб. Ось як про це згадував очевидець – член Центральної Ради Микола Ґалаґан: «Червоний жах навис над Києвом. Тисячами розстрілювали старшин. Удень і вночі арештовували та вели кудись людей, звідки вони вже не вер­та­лись. Хапали на вулицях. Розстрілювали всіх, у кого знаходили посвідку на внесок на Український Національний Фонд. Знущалися з портретів Шевченка і палили українські книжки».

Серед жертв терору були члени Центральної Ради, українські міністри і навіть 70-­­річний митрополит Київський Володимир. Про характер більшовицької окупації міністр продовольчих справ українського уряду Микола Ковалевський писав так: «Ці банди російських більшовиків, які прийшли з півночі в Україну, мали якусь звірячу ненависть до українців і до самого Києва як такого. Вони плюндрували місто так, як може плюндрувати і грабувати дикий завойовник, яко­му пощастило захопити чуже місто».

Нарешті, у ніч на 2 березня Гайдамацький Кіш Слобідської України, Ку­рінь Сі­чо­вих Стрільців та Окремий Запорізький загін звільнили Київ від більшовиків.
XS
SM
MD
LG