Доступність посилання

ТОП новини

Незвичайний проект для британських шкіл – вивчення історії Голокосту


Олекса Семенченко Лондон, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Британський уряд заявив, що упродовж трьох років фінансуватиме проект, який передбачає відвідини тисячами англійських школярів колишнього нацистського концентраційного табору Освенцім. Перша група у 200 осіб відвідала Польщу торік. Проект допомагає школярам краще зрозуміти, що являв собою Голокост.

По два старшокласники з кожної школи в Англії мають можливість за державні кошти побувати в польському Освенцімі, щоб наочно зрозуміти, що являв собою Голокост. Поїздки відбуваються у межах спеціального курсу вивчення цієї трагедії єврейського народу. Британський освітній центр Голокосту, який керує проектом, вважає, що відвідини концтабору, який був сценою найбільшого в історії масового вбивства, допоможе краще збагнути значення цієї трагедії, ніж самі лише уроки.

Проект, на який торік уряд призначив півтора мільйона фунтів стерлінгів (це приблизно 3 мільйони доларів), буде продовжено до 2011 року. На його здійснення буде надано ще понад 4 з половиною мільйони фунтів. 6 тисяч школярів щороку проводять один день на терені колишнього концтабору й зустрічаються з людьми, що пережили Голокост.

«Це заторкує багато глибоко прихованих емоцій...»

Рейчел Саффер, що відвідала Освенцім торік, розповіла: «Це було важко. У певний момент, ходячи поміж експонатами, я відчула, що як би не хотілося на це дивитися, це справді дуже тяжко. Це заторкує багато глибоко прихованих емоцій, яких, як я думала до приїзду туди, я ніколи не зможу відчувати».

У Великій Британії уроки Голокосту є обов’язковими в усіх середніх школах для учнів віком 11-14 років. Також його за вибором можна студіювати старшокласникам у межах історії Другої світової війни.

Представник освітнього центру Голокосту Кей Андрюз зазначив: «Ми заохочуємо учнів до того, щоб вони ставили собі питання про світ, в якому живуть, щоб вони реагували на складні проблеми, які бачать навколо, а не пасивно сприймали їх, як щось саме собою зрозуміле».

Учні відвідують газові камери й крематорій у Бжежинці

У перебігу відвідин Освенціму школярам показують бараки, в яких мешкали в’язні, їхні реєстраційні документи, одяг та інші особисті речі, конфісковані охоронцями. Також англійські учні відвідують газові камери й крематорій у Бжежінці – другому таборі неподалік Освенціма, де в’язнів страчували.

За роки Другої світової війни в Освенцімі було замордовано понад мільйон осіб, з яких переважна більшість – євреї. Серед інших жертв були поляки, роми, радянські військовополонені, включно з багатьма українцями, а також інваліди, дисиденти, люди нетрадиційної статевої орієнтації.
XS
SM
MD
LG