Доступність посилання

ТОП новини

«Українські сліди» на «Berlinale»


Людмила Ваннек Прага, 7 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Цей день особливий для кінофанів. 7 лютого стартує один з найпрестижніших у Європі кінофорумів – «Berlinale». Цьогорічний фестиваль у Берліні вже 58-й за рахунком, він триватиме 10 днів і збере безліч кінозірок, кінобосів та кіноманів.


У контексті «українського сліду» називають відомого телевізійного продюсера Олександра Роднянського, він входить до складу журі «Berlinale», і... світову поп-зірку Мадонну. Чому Мадонну? Бо для головної ролі в своєму першому режисерському дебюті вона запросила українця з Нью-Йорка Євгена Гудзя, більше знаного як «фронт-мен Ґоґоль-Борделло». Їхня співпраця почалася ще влітку, коли на концерті «Live-Earth», який дивилися на всіх континентах, Мадонна представила своє нове відкриття: «мій приятель Юджин».
Євген Гудзь (Ґогол Борделло)


Цього разу спільний проект співачки з Євгеном Гудзем – це музична комедія під назвою «Бруд та мудрість». Там «Юджин» грає самого себе. Фільм, однак, ітиме поза конкурсом.

У конкурсній програмі цього року українських стрічок немає

Однак програма українського кіно буде насичена. Ось що розповів Радіо Свобода учасник «Berlinale», директор новоствореної Української кінофундації Андрій Халпахчі: «Ми маємо свій стенд на міжнародному кіноринку у Берліні, три покази офіційні в каталозі ринку: показуємо картину Єви Нейман "Біля річки" і добірку короткометражних стрічок молодих кінематографістів».

Пан Халпахчі каже, що українська програма не обмежиться лише показами фільмів, а відбуватиметься і багато більше, а саме «прийняття, на якому буде присутня пані Катерина Ющенко, приїде наш міністр культури Василь Вовкун».

Не обійдеться і без забави під український напій. А. Халпахчі продовжує: «З 5-ї до 6-ї вечора у нас буде щоденний «Happy Hours», де саме гості-відвідувачі нашого стенду будуть пригощатися горілкою Nemiroff. Там буде невеличкий концерт з Олегом Скрипкою. Просто, щоб більше дізнавалися про Україну».

А також «Berlinale» – це чудова можливість лобіювати українське кіно. Для інших кінофорумів: «У нас якраз зустріч під час Берлінського фестивалю з програмним директором фестивалю в Каннах, якому ми пропонуємо звернути увагу на новий фільм Романа Балаяна «Райська пташка»; новий фільм Кіри Муратової «Мелодія для шарманки» будемо «просувати» на Венеційський фестиваль. Крім того, готується декілька дебютів: картина Леся Янчука, яку ми хочемо пропонувати Карловарському фестивалю...».

Отже, планів багато, попереду фестивалів теж багато, а упродовж 10 днів на «Berlinale» українське кіно не залишиться поза увагою. Гарного старту!
XS
SM
MD
LG