Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ залишився без гарячої води. Хто винен?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 7 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровськ залишився без гарячої води. Комунальники стверджують: припинили надавати послугу вимушено, бо заощаджують природний газ, на який всередині опалювального сезону забракло коштів. Керівники теплопостачальних підприємств у тому, що сталося, звинувачують споживачів: мовляв, ті не поспішають розраховуватись за комунальні послуги. Чому люди не платять і чим це загрожує місту?

У майже ста відділеннях «Ощадбанку» Дніпропетровська – натовпи вкладників, стоять за компенсаціями. Тим, хто прийшов за іншим, заплатити за комунальні послуги, місця нема. Трохи потовкшись у черзі, люди розвертаються і йдуть геть.

Одна жінка з обуренням поскаржилася Радіо Свобода: «Прийшла ж не брати, а віддати свої кровні: «Не можемо заплатити, тому що комерційні банки беруть 5-20 гривень за одну квитанцію, а тут, ви ж бачите, що робиться, черги жахливі. Ми несемо гроші – візьміть наші гроші, а вони не хочуть брати».

Інший аргумент боржників – сумнівна якість комунальних послуг. Дмитро мешкає в одній із багатоповерхівок на житловому масиві «Тополя». Тепла та гарячої води через несправності в комунікаціях він із сусідами не бачили вже півроку. А от рахунки на оплату від комунальників приходять регулярно.

– Ні міськтепломережа, ні місцевий ЖЕК не знають, хто має ремонтувати трубу. Без опалення вже понад півроку, а розрахунків вимагають.

– Опалення нема нормального. Якби я могла ходити по квартирі в одному ситцевому халатику, може, я б і платила.


Комунальники лише демонструють таблиці із сумами боргів?

До виправдань споживачів комунальники наразі прислухаються мало, натомість демонструють таблиці із сумами боргів. З початку опалювального сезону тільки за опалення мешканці Дніпропетровська винні понад 50 мільйонів гривень. А будинків, які справді можуть поскаржитись на погане опалення, не так уже й багато – стверджує перший заступник міського голови Анатолій Крупський.

«Так, я сьогодні хочу сказати – є проблеми з теплопостачанням, є проблеми з якістю теплової енергії. Я дякую засобам масової інформації та громадським організаціям, що вони піднімають ці проблеми. Але це не носить масовий характер», – зазначив Анатолій Крупський.

Натомість, як кажуть у міськраді, «масовий характер» мають борги споживачів. Влада запевняє: зараз створює усі умови, щоб люди платили комунальникам. У майже сотні магазинів міста вже встановили кеш-термінали для безготівкової оплати, з керівництвом регіонального «Ощадбанку» домовились про виділення окремих віконець для розрахунків за комунальні послуги. Ведуть переговори і з комерційними банками, щоб ті хоча б якийсь час не брали комісійні з платників.

До стимулів та нових зручностей додають і погрози: тим, хто і далі не поспішатиме платити після відключення гарячої води, перекриють і теплопостачання, тим паче, що надворі відлига. Ще одна неприємна несподіванка від комунальників: заява про наміри вкотре підняти тарифи на опалення.

Поки на споживачів це суттєво не вплинуло: як і раніше, загальний рівень розрахунків населення не перевищує 20%.
XS
SM
MD
LG