Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за Фонд


Наталка Коваленко, Олександр Лащенко

Ініціатива відсторонення

Президент України Віктор Ющенко зупинив «відсторонення» Валентини Семенюк від керування Фондом державного майна України. Сама «відсторонена» соціалістка урядом з цієї посади запевняє, що йти з Фонду не збирається. Напередодні Юлія Тимошенко повідомила про рішення тимчасово усунути Валентину Семенюк від виконання обов’язків керівника Фонду державного майна України «на час службового розслідування про зловживання та корупцію у фонді». Ці обов''язки прем''єр тимчасово переклала на бютівця Андрія Портнова, говорить Юлія Тимошенко:

«Ми співпрацюємо з Генеральною Прокуратурою України. І всі випадки, де порушений закон, окремо буде розслідування. Після чого ми будемо знати, що робити. На період проведення службового розслідування пані Семенюк відсторонена від виконання своїх функцій».

Права рука прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, Олександр Турчинов заявив сьогодні, що він «шокований» указом президента Ющенка, який зупинив «відсторонення» Валентини Семенюк від керування Фондом державного майна України. При цьому пан Турчинов запевнив, що указ виконають. Водночас він сподівається, що найближчим часом Верховна Рада все-таки звільнить нинішнього главу Фонду.

Відповідь «відстороненої»

У відповідь Валентина Семенюк заявила, що спроби звільнити її – це рейдерство і йти з посади вона не буде:

«Йде оптове захоплення інституції конституційного органу, який підзвітний парламенту з тим, щоб оптом розпочати перерозподіл власності на користь кандидата в президенти, який сьогодні хоче зробити таке захоплення».

До речі, Верховний Суд України відмовився розглядати скаргу Фонду держмайна на рішення Вищого господарського суду. А ця судова інстанція визнала незаконною приватизацію «Луганськтепловозу». Таким чином, «Брянський машинобудівний завод» має повернути акції «Луганськтепловозу». Водночас Валентина Семенюк в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода наголосила - приватизація була законною. Сказала керівниця Фонду держмайна і про рішення судів:

«Сьогодні цей завод запрацював. Інвестиційні зобов’язання, які становлять суму майже в 2 млрд. грн.. вкладається. І всі судові процеси, які йдуть не повинні вплинути на те, щоб зупинити підприємство. Для мене , в першу чергу як для соціаліста важливо при приватизації говорити одне: я відновила роботу підприємства. Тобто потрібно піднімати виробництво, давати людям роботу й зарплату і тоді приватизація буде мати свій ефект».

Оцінка попередника

Якщо ж загалом оцінювати підсумки майже трирічної діяльності Валентини Семенюк на чолі Фонду, її попередник на цій посаді Михайло Чечетов, представник Партії Регіонів, не шкодує компліментів:

«Я думаю, що Валентина Петрівна працювала з найкращих державних побажань. Сам політичний розподіл і відсутність законодавчої бази, в тому числі й відсутність закону Про Фонд державного майна і програм приватизації».

Секретаріат Президента України

Прем’єр Тимошенко напередодні стверджувала, що усунення Валентини Семенюк не загальмує приватизацію, а тільки прискорить. Зі свого боку, заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак констатує , що у здійсненні приватизації багато що залежить, передусім, саме від Кабінету Міністрів України:

«Усі об’єкти, про які йде мова на засіданні уряду – це об’єкти так званої групи «Г». І по ним, уряд прийняв, що він особисто буде затверджувати умови приватизації. Отже, ніхто не заважає уряду сьогодні, в рамках затвердження умов по конкретному об’єкту, застосувати всі свої інновації, ініціативи, як це і спробували зробити зараз, коли затверджували умови по приватизації ВАТ Одеського припортового заводу».

Закон і право

Зрештою сьогодні Президент Ющенко вирішив, що розпорядження Кабінету Міністрів про проведення службового розслідування у Фонді держмайна, яким пані Семенюк була відсторонена від обов''язків голови, «не відповідає Конституції». Про те, хто має право звільняти чи призначати голову Фонду державного майна і як визначають це українські закони, розповідає юрист Анастасія Андрєєва:

«Згідно статті 85 Конституції України пункту 12 до повноважень Верховної Ради України належить: призначення за поданням Президента України Прем''єр-міністра України, Міністра оборони України, Міністра закордонних справ України, призначення за поданням Прем''єр-міністра України інших членів Кабінету Міністрів України, Голови Антимонопольного комітету України, Голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України, Голови Фонду державного майна України, звільнення зазначених осіб з посад, вирішення питання про відставку Прем''єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України;{ Офіційне тлумачення пункту 12 частини першої статті 85 див. в Рішенні Конституційного Суду N 12-рп/2007 ( va12p710-07 ) від 11.12.2007 }. У статті 116 зазначено, що Кабінет Міністрів України: у пункті 9-2. призначає на посади та звільняє з посад за поданням Прем''єр-міністра України керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України; ( Статтю 116 доповнено пунктом 9-2 згідно із Законом N 2222-IV ( 2222-15 ) від 08.12.2004 )».

Валентина Семенюк очолила відомство, що відповідає за приватизацію в Україні, у квітні 2005 року. За цей час найбільше питань у експертів викликав продаж 76% державного пакету акцій підприємства «Луганськтепловоз». Торік Фонд державного майна України провів аукціон, на який були допущені тільки 2 учасники. Інші компанії, що не просто хотіли взяти участь у конкурсі, а й заявляли про готовність заплатити за «Луганськтепловоз» майже удвічі більше, не допустили. При стартовій вартості пакета акцій 292 млн. грн., підприємство придбав російський учасник конкурсу - «Брянський машинобудівний завод» за 292,505 млн. грн., тобто більше на 100 тис. доларів. На думку голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації, «бютівця» Валерія Писаренка, з цим продажем варто розібратися правоохоронцям:

«На засіданні уряду була присутня заступник генерального прокурора України, яка підтвердила, що розпочата кримінальна справа щодо діяльності керівництва Фонду державного майна України. Група Генеральної прокуратури буде працювати в фонді для вивчення діяльності керівництва в тому числі і по приватизації підприємства «Луганськтепловоз»».

За великим рахунком Валентина Семенюк не займалася тим, чим має займатися глава структури, що відповідає за приватизацію, вважає експерт Олександр Пасхавер:

«Вона використовувала усі можливості закону щоб не робити приватизації. Приватизацію роблять ті, хто хоче це робити і усі голови фондів до неї, були люди, які хотіли робити приватизацію. Вона цього не хоче. А тепер пані Семенюк говорить, що це вона продала другий раз «Криворіжсталь», але вона не продавала її, а захворіла в той день».

Тим часом, поки ламають списи навколо Фонду держмайна, уряд затвердив умови приватизації «Одеського припортового заводу» - одного з найдорожчих підприємств, які наразі залишаються у державній власності. А виконувати ці умови має Фонд державного майна України, який продовжує очолювати Валентина Семенюк.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG