Доступність посилання

ТОП новини

Вибори президента Чеської Республіки під загрозою зриву


Оксана Пеленська Прага, 8 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За кілька годин у будівлі історичного празького Граду розпочнеться процедура виборів третього Президента Чеської Республіки. Згідно з Конституцією Президента в Чехії обирають депутати верхньої і нижньої палат парламенту, а не громадяни країни в прямих виборах. Однак і досі невідомо, як голосуватимуть депутати – закритим чи відкритим голосуванням. Не дійшовши згоди, головні політичні партії відклали дебати з цього питання на нинішній ранок, поставивши тим самим під загрозу зриву самі вибори.

Залишилось кілька годин до початку виборів, але й досі не відомо, чи почують нині чехи ім’я свого нового президента. Єдине, що відомо станом на цю годину є те, що тільки одна партія непохитно відстоює закритий спосіб голосування у виборах президента, нею є владна Громадянсько-демократична партія. Інші зі владної коаліції – християнські демократи і «зелені» – вагаються або висловлюються проти. На відкритому голосуванні у виборах президента наполягає опозиція – комуністи і ліві соціал-демократи. На думку більшості аналітиків, таємне голосування дає більше шансів бути обраним дотеперішньому президентові Вацлаву Клаусові, якого висунула партія громадянских демократів. І навпаки, кандидат від опозиції професор економіки Ян Швейнар, ймовірно, зуміє набрати більшість голосів у відкритому голосуванні. Але і за таких умов прогнозувати не можна, вважає празький політолог Ян Пешек.

«Це не зовсім так, щоб таємні вибори автоматично давали гарантії обрання Вацлава Клауса і навпаки. Але все ж таємні вибори підвищують шанси Клауса, відкриті – Яна Швейнара. На мою думку, все ж назагал шанси Вацлава Клауса більші. Але і він нині не має повної гарантії бути обраним ».

Гострота політичного протистояння, невирішеність основної в цій ситуації проблеми – таємним чи відкритим голосуванням обирати – ставлять під загрозу саме голосування. Свої сумніві щодо того, чи взагалі в п’ятницю вибори відбудуться, висловив і нині чинний президент Вацлав Клаус. Загроза кризи у виборах третього чеського президента викликала небувалий інтерес чеських і зарубіжних медій. Представники найбільших теле- і радіокомпаній, всього понад 300 осіб, акредитовані на виборах.
XS
SM
MD
LG