Доступність посилання

ТОП новини

Мелітополь – європейський «центр багатьох культур»


Богдана Костюк Київ, 8 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сучасний Мелітополь в Україні та поза її межами знають як «черешневу столицю» та «медовий центр». Наприклад, у Парижі працює спеціалізований магазин, заснований понад сто років тому мелітопольськими купцями, у ньому донині торгують медом з Приазов’я. А цього року завдяки Раді Європи Мелітополь відкрив нову сторінку своєї міжнародної слави: він став одним із 12 європейських міст, які отримали звання європейських центрів багатьох культур.


2008 рік Рада Європи оголосила «Роком культурного розмаїття» і започаткувала унікальну програму під назвою «центр багатьох культур».

Таким чином, Рада Європи хоче презентувати європейські міста, в яких живуть представники різних народів – носії національних культурних традицій. Експерти обрали дванадцять міст, серед яких французький Ліон, англійський Грінвіч, польський Люблін, російський Іжевськ. Україна у програмі представлена містом Мелітополь, на території якого проживають представники 93 національностей, а їхні культури створюють мистецьку мозаїку міста, України та Європи.

Розповідає експерт Ради Європи Олександр Буценко: «Міжнародні експерти з різних країн, експерти з питань культурного розмаїття та міжкультурних взаємозв’язків, будуть їздити цими містами, визначати їхні проблеми, а разом з місцевими громадами виходити на певні проектні рішення. В європейських містах, як ми знаємо, велика проблема, пов’язана з міграцією та конфліктними ситуаціями між різними національностями. В Україні інша проблема: традиційно ми багатонаціональні. Якщо говорити про Мелітополь, то тут справді проживає офіційно 93 національності на 150 тисяч мешканців. Живуть вони без конфліктів, живуть у так званій «формі багатокультурного співіснування».

Невміння презентувати себе і відсутність інфраструктури – дві серйозні проблеми

Проблемою Мелітополя, як і багатьох невеликих українських міст, є відсутність знань про те, як себе презентувати; відсутня належна інфраструктура – як для розвитку культурного розмаїття, так і для прийому туристів. Хоча, як каже пан Буценко, за підтримки міської влади, громада Мелітополя розвивається якраз як «центр багатьох культур», а голова міського управління культури Олена Дубиніна розповідає: «Ми намагаємось створити у місті широкий інформаційний простір, щоб кожен мелітополець знав про цю програму і зміг запропонувати свої оригінальні ідеї. Маємо і здобутки: наші вишивальниці з різних національних громад до Дня Соборності України вишили «рушник міжетнічної злагоди», у місті працює центр міжетнічного діалогу. Завдяки контактам з Болгарією і Чехією, відкрито школи для представників болгарської і чеської громад, у яких викладають вчителі з цих країн. Чекаємо на нові пропозиції, з них обов’язково народяться цікаві проекти».

Пані Дубиніна упевнена, що Мелітополь виправдає довіру Ради Європи: місто, розташоване на перехресті культур різних народів, готове почастувати Європу культурним меню народів, які мешкають на його території: грецькими співами-легендами, болгарськими килимами, українськими коломийками, гагаузькими ритуальними танцями. Ну і, звісно, знаменитими черешнями і медом, що здавна відомі європейцям.
XS
SM
MD
LG