Доступність посилання

ТОП новини

Польща посилює підготовку до проведення футбольних змагань «Євро-2012»


Єва Поштар Варшава, 7 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Польща зволікає з підготовкою до проведення чемпіонату Європи з футболу», – таке зауваження Європейської федерації УЄФА не раз лунало на адресу Польщі. Це спонукало польський уряд до конкретних дій. Зокрема, було ухвалене рішення про субсидії для будівництва стадіонів у містах, де проходитимуть змагання. Втім, пересічні поляки не цілком упевнені, що рішення уряду у справі активізації підготовки до чемпіонату закінчаться успіхом.

Прем''єр Дональд Туск визнав, що Польща надто довго святкувала з приводу рішення Європейської федерації футболу провести спільно з Україною «Євро-2012». Це призвело до того, що фахівці почали брати під сумнів те, чи встигне країна завершити підготовку до чемпіонату.

Субсидії – найскладніше завдання

Прем’єр і водночас новопризначений голова національного комітету з підготовки до «Євро-2012» 26 лютого відбуває до Києва. Там він матиме змогу серйозно обговорити з представниками уряду України проблеми співробітництва у проведенні майбутнього чемпіонату.

Найскладнішою проблемою, яку довелось вирішувати урядові, було виділення державних субсидій для зведення стадіонів у містах проведення матчів. Прем''єр Дональд Туск у середу оприлюднив рішення уряду в цій справі: «Вроцлаву та Познані на спорудження стадіонів буде виділено майже по 110 мільйонів злотих. Гданську припаде 140 мільйонів злотих. У Варшаві Національний стадіон збудують на кошти державного бюджету».

Загалом кошти на спорудження стадіонів обійдуться державі у майже 350 мільйонів євро.

Місцеві бюджети не постраждають

Фахівці переконані у тому, що рішення уряду про виділення субсидій на будівництво знімає з бюджетів місцевої влади загрозу повного банкрутства. Мер Гданська Павел Адамович не приховує радості з приводу досягнутого з урядом компромісу: «33 відсотки державної субсидії на покриття коштів нас цілком задовольняють. Це більше, ніж у жовтні минулого року обіцяв колишній уряд».

Всі інші витрати на проведення футбольних матчів міська влада бере на себе. Дефіцит поповнять банковими кредитами та емісією міських акцій.

Найпізніше 2011 року буде збудований Національний стадіон у Варшаві. Таке запізнення пов’язане з проблемами його проектування та перенесення з території стадіону найбільшого у Європі базару. У підготовці до проведення «Євро-2012» столицю випередив Вроцлав. Мер Вроцлава Рафал Дуткевич переконаний: «На стадіоні, який закінчимо будувати у 2010 році, вже наступного року проведемо міжнародне свято футболу, у якому просимо взяти участь національні збірні Польщі та Бразилії».
XS
SM
MD
LG