Доступність посилання

ТОП новини

Межа професії. Журналістський експеримент з пограбуванням банку


Марічка Набока, Надія Шерстюк Журналістів Нового каналу, які зняли відеосюжет про інсценування пограбування одного зі столичних Ощадбанків, наразі допитує міліція. Проти знімальної групи порушена кримінальна справа за обвинуваченням у хуліганстві. Чим керувалися телевізійники, готуючи такий матеріал? Як оцінюють свої дії співробітники Нового каналу й їхні колеги, журналісти з інших засобів масової інформації? І чи не вийшли медійники за рамки своєї професійної діяльності?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи можуть журналісти вдаватися до подібних методів у своїх роботі для розкриття цікавої теми?
Микола Якович, інженер:
- Я думаю, що всі громадяни мають однакові права і повинні відповідати перед законом однаково. І журналісти, й інші люди.
Валентина Федорівна, пенсіонерка:
-

Закон для всіх один. Не мають вони права на такі методи.
Володимир, приватний підприємець:
-

Такий експеримент має бути узгоджений з вищим керівництвом банку.
Наталя, студентка:
-

Ну, якщо кожен почне провокувати? І якої правди вони добилися? Пограбувати банк може будь-яка більш-менш розумна людина.
Сергій, політолог:
- Як я пам''ятаю, то такі журналістські розслідування, такі експерименти мають узгоджуватися з керівництвом банку.
Пограбування з високою метою

Самі журналісти Нового каналу не брали участі в інсценуванні пограбування, - зазначає керівник департаменту зв’язків з громадськістю каналу Ольга Балабан. Журналісти хотіли перевірити, наскільки надійно охороняються філії Ощадбанку. Для цього вони вдалися до послуг так званого «Товариства дурнів» - неофіційної молодіжної організації, відомої своїми провокаційними витівками. Саме вони під виглядом грабіжників і вирішили перевірити, наскільки оперативно реагує столична міліція, каже Ольга Балабан:

«Журналісти переконалися, що відділ незахищений від нападів злодіїв. У грабіжників у такій ситуації були всі шанси втекти з вкраденими грошима. Журналісти Нового каналу ставили за мету звернути увагу загалу на незахищеність банків».

Спочатку правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею «розбійний напад», а коли з’ясувалося, що це журналістська провокація, такі дії кваліфікували як хуліганство, - зазначає речник київської міліції Володимир Поліщук: «Слідча оперативна група з’ясувала, що троє молодих людей в масках забігли в відділення банку, сказали всім впасти на підлогу, що це пограбування банку. Там були бабусі, одна перелякалася, інша схопила сумочку, вдарила нею молодого чоловіка по голові».

Питання професійної етики журналістів

Як оцінюють цей інцидент самі медійники? Чи мали рацію телевізійники, знімаючи такий сюжет? Відомий журналіст і народний депутат Андрій Шевченко вважає дії своїх колег цілком обґрунтованими:

«Такий метод журналістського розслідування є прийнятним. Журналісти, наприклад, купували права водійські, таким чином показували, що це може зробити кожен. Інша справа, з якою метою журналісти вдаються до таких речей. Чи мотивом є справді привернути увагу громадськості до якоїсь серйозної проблеми, до порушень закону, чи це просто робиться заради епатажу».

Інший журналіст-депутат, керівник продюсерського центру «Закрита зона» Володмир Ар’єв вважає, що журналісти передали куті меду, знімаючи такий сюжет:

«Журналістські провокації добрі лише тоді, коли не страждають мирні громадяни».

Провокація - це не метод журналістської роботи, вважає Владислав Лавров, редактор відділу «Бізнес» тижневика «Новинар». Він сам спеціалізується на журналістських розслідуваннях і переконує, що головне у діяльності медійників - це дослідження і збір інформації:

«Такий матеріал підходить більше для жовтої преси, для жовтого телебачення. Це не для новин репортаж. Журналіст стає учасником подій в такому випадку».

Часом подібні журналістські експерименти яскраво демонструють дії чи то, радше, бездіяльність влади, зокрема правоохоронних структур, зазначає кореспондент Радіо «Свобода» у Сполучених Штатах Юрій Дулерайн. І розповідає подробиці скандалу, якій спровокували нещодавно представники американських мас-медіа:

«Журналісти телеканалу NBC показали абсолютно шокуючий сюжет про те, як вони проносили на борт пасажирських літаків бомби, пластикову вибухівку, пістолети. Вони показали, що Америка, до певної межі, просто беззахисна перед повітряними терористами. Це журналісти довели абсолютно незаконно».

Журналісти Нового каналу порушили норми професійної етики, вважає медіа-юрист Тетяна Котюжинська. Зокрема, запевняє вона, у своїх роботі, медійники не повинні використовувати незаконні методи отримання інформації:

«У журналістській професії мета не виправдовує засоби, тому інформацію слід одержувати правовими та етичними способами. В даному випадку порушено принцип сьомий Резолюції Ради Європи «Свободи журналістів та права людини».

Резолюція № 2 IV-ої Європейської конференції міністрів з питань політики в галузі ЗМІ (Прага, 1994) «Свободи журналістів і права людини»:

Принцип 7 Журналістська практика в справжній демократії має кілька особливостей. Ці особливості, які вже знайшли відображення в багатьох професійних кодексах поведінки, включають: а) повагу права громадськості бути вірно поінформованою щодо фактів і подій; b) збір інформації чесними способами; с) чесне подання інформації, коментарів і критики, уникаючи невиправданих зазіхань на недоторканність приватного життя, дифамації та необґрунтованих обвинувачень; d) спростування будь-якої інформації, що була опублікована або поширена, але згодом виявилась очевидно неправдивою; e) збереження професійної таємниці щодо джерел інформації; f) несприяння будь-якому насильству, ненависті, нетерпимості або дискримінації, що ґрунтуються, зокрема, на підставі раси, статі, сексуальної орієнтації, мови, релігії, політики чи інших поглядів, національного, релігійного або соціального походження.


Журналісти пояснюють свій вчинок добрими намірами - перевірити наскільки сумлінно виконують свої службові обов’язки охоронці Ощадбанку. Але як пояснити добрі наміри тим співробітникам банку, які після такого псевдопограбування потребували медичної допомоги?

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG