Доступність посилання

ТОП новини

У Мюнхені в неділю завершилася триденна щорічна конференція з питань політики безпеки


У цьогорічному вже 44-му форумі в дискусіях взяли участь близько 40 міністрів і три президенти.


Виступаючи на форумі, міністр оборони США Роберт Ґейтс заявив, що місія НАТО в Афганістані є частиною боротьби з глобальною загрозою тероризму.

«Зараз я хочу приєднатися до багатьох європейських лідерів і звернутися напряму до людей Європи. Загроза з боку ісламських екстремістів реальна. І вона сама по собі не зникне», – сказав Роберт Ґейтс.

При цьому міністр оборони Сполучений Штатів наголосив, що у випадку, якщо Європа на братиме активної участі в операції в Афганістані, це може зруйнувати НАТО.

А вже перший віце-прем’єр-міністр Росії Сєрґєй Іванов запропонував створити новий глобальний договір з контрою за поширенням стратегічних озброєнь.

«Зараз є декілька країн, котрі володіють ядерною зброєю. і ще більше країн, що володіють суттєвими ракетними озброєннями. Усі вони, а не тільки США і Росія, повинні нести відповідальність за підтримку стратегічної стабільності. Я впевнений, що Сполучені Штати і Росія повинні бути лідерами у створенні нових правил – більш жорстких – стосовно зброї масового знищення і ракетних озброєнь», – заявив Сєрґєй Іванов.

А вже на прес-конференції після завершення форуму, торкаючись перспективи вступу України і Грузії до НАТО, Сєрґєй Іванов зауважив: «Це їхня справа, Росія немає права вето». При цьому перший віце-прем’єр-міністр Росії висловив сумнів, що вступ України і Грузії «зміцнить безпеку НАТО». «Я не бачу причин для цього», – зазначив Іванов.

У цьогорічній конференції з питань політики безпеки у Мюнхені в дискусіях взяли участь близько 40 міністрів і три президенти. Загалом на триденному форумі (8-10 лютого) були присутні близько 250 політиків та експертів.

Українську делегацію очолював мiнiстр оборони України Юрiй Єхануров.

Мюнхенську конференцію з питань політики безпеки проводили вже 44-й раз поспіль.

Гасло цьогорічного форуму: «Світ на зламі – змінений розклад сил – брак стратегій».

Як зазначив перед початком форуму його організатор Горст Тельчик, «складається враження, що конфліктів у світі стає дедалі більше, а ми маємо дедалі менше стратегій, аби подолати ці конфлікти, бракує також знань про те, як бути з усіма цими проблемами».

Серед головних тем конференції були – ситуація на Близькому Сході та в Центральній Азії.

До пріоритетних тем, які було винесено на порядок денний, також – проблема ядерної зброї.
XS
SM
MD
LG