Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Турчинов: «Нафтогаз України» готовий погасити заборгованiсть, що накопичилася при колишньому урядi, в обмiн на прямий контракт із «Ґазпромом»


Перший вiце-прем''єр-мiнiстр також наголосив, що Україна не проводила i не проводить несанкцiонований вiдбiр природного газу, про що цими днями заявив російський «Ґазпром». За дорученням Прем''єр-міністра Юлiї Тимошенко в неділю увечері до Москви для проведення переговорiв із керiвництвом «Ґазпрому» вирушив Голова правлiння «Нафтогазу України» Олег Дубина. Напередодні голова правлiння «Ґазпрому» Алєксєй Міллєр в урядовiй телеграмi попросив Президента України посприяти в урегулюваннi проблем у вiдносинах з Росiєю в сферi газопостачання.


Як повідомила в неділю прес-служба уряду, перший вiце-прем''єр-мiнiстр також наголосив, що Україна не проводила i не проводить несанкцiонований вiдбiр природного газу, про що цими днями заявив російський «Ґазпром».

За словами Олександра Турчинова, «Нафтогаз України» виконує всi мiжнароднi зобов''язання, у тому числi й з транзиту природного газу до Європи.

«Ми готовi запросити мiжнародних спостерiгачiв, щоб пiдтвердити, як ми сумлiнно виконуємо всi взятi зобов''язання i не використовуємо газ, який Українi не належить», – зазначив перший вiце-прем''єр.

«Україна має чiтку i послiдовну правову позицiю. У нагнiтаннi ситуацiї навколо газового питання одна мета – будь-якими способами залишити на внутрiшньому i зовнiшньому ринках України газових посередникiв», – зазначив Олександр Турчинов.

Напередодні Президент Віктор Ющенко зобов''язав Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко особисто контролювати врегулювання проблем у вiдносинах із Росiєю в сферi газопостачання

На передньому плані Алєксєй Міллєр.
За повідомленням керiвника Секретарiату президента Вiктора Балоги, голова правлiння російського «Ґазпрому» Алєксєй Міллєр у суботу в урядовiй телеграмi попросив Президента України посприяти в урегулюваннi проблем у вiдносинах з Росiєю в сферi газопостачання.

Зокрема, у документi росiйська сторона звинувачує НАК «Нафтогаз України» в несанкцiонованому вiдборi газу з магiстральних газопроводiв i в затримцi з оплатою за використанi ресурси.

У телеграмі йдеться і про вже пред’явлену «Нафтогазу України» офіційну вимогу – до 12:00 за московським часом 11 лютого невідкладно погасити накопичену заборгованість і оформити належні документи. В іншому разі, інформує Алєксєй Міллєр, подачу російського газу для українських споживачів буде припинено, а далі – обмежено постачання також і газу з Центральної Азії.

За словами Віктора Балоги, Президент одразу ж передав одержану з Москви телеграму голові уряду.


І вже за дорученням Прем''єр-міністра України Юлiї Тимошенко в неділю увечері до Москви для проведення переговорiв із керiвництвом «Ґазпрому» вирушив Голова правлiння нацiональної акцiонерної компанiї (НАК) «Нафтогаз України» Олег Дубина.

«Сторони обговорять технiчнi умови постачань природного газу до України, а також його транзиту до країн Європи», – повідомили в «Нафтогазі України».

Переговори мають відбутися вранці 11 лютого.

Матеріали до теми:

• Звідки газ? І звідки борг? • Експерт Андерс Ослунд: За суперечкою навколо газу стоїть питання «РосУкрЕнерго» • Україна може залишитися без газу? • Борг, про який заявляє «Ґазпром», пов’язаний з тим, що з 1 січня «Нафтогаз» не уклав договори із компанією посередницею «УкрГазЕнерго»
XS
SM
MD
LG