Доступність посилання

ТОП новини

Кримські депутати погодились на нового прокурора Криму


Володимир Притула Сімферополь, 8 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Кримські депутати оперативно відгукнулися на подання Генеральної прокуратури України і зібралися на позачергову сесію, щоб узгодити призначення нового прокурора автономії. Але цим не обмежилися і проголосували майже одностайно: понад 80 депутатів підтримали призначення київського обласного прокурора Володимира Бойка на посаду керівника Прокуратури Криму і лише один утримався.

В. Бойко
Привітавши Володимира Бойка з обранням, спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко ще раз наголосив на тому, про що відвертіше перед голосуванням говорили інші депутати: вони хочуть, аби новий прокурор автономії був поступливіший, ніж його попередник Віктор Шемчук, який зараз є народним депутатом України від блоку НУНС.

46-літній Володимир Бойко останні півроку обіймав посаду прокурора Київської області, а до того два з половиною роки працював у Криму заступником Віктора Шемчука. Питаю, як йому працювалося в автономії: «Тоді все було по-новому, я тільки приїхав до Криму. Звісно, було важко, треба було вивчати ситуацію, яка тоді була в АРК. А тоді у нас були й гучні кримінальні справи, справи про хабарництво. Мова йшла не тільки про депутатів, а й про наших прокурорських працівників, і про працівників міліції. Всі напрямки діяльності, які включає прокурорський нагляд, були задіяні», – розповів Володимир Бойко.

Опозицію дивує одностайність

Опозиційний депутат-рухівець Леонід Пилунський теж голосував за погодження кандидатури Володимира Бойка, але дещо здивований такою одностайністю: «Це дуже насторожує – люди, якими має займатися прокуратура, проголосували за цього прокурора. Голосували «за» навіть ті, хто б мав ховатися від прокуратури. Оплески навіть були за цю людину. І це дивує, можливо є якісь домовленості... Будемо сподіватися, що вони марно мріють, що їх прокуратура не чіпатиме», – вважає депутат.

«Я не є людиною Шемчука»

Володимир Бойко про політику говорить неохоче і наголошує, що добре знає попереднього кримського прокурора, але не вважає себе «людиною Шемчука». А останній залишив у Криму пам’ять про себе, як про незручного для місцевої влади прокурора, якому до всього є справа, особливо в земельній сфері.

Володимир Бойко розповів Радіо Свобода, що Київська область теж дуже складна з точки зору дотримання там земельного законодавства, тож і перший кримський досвід, і досвід роботи на Київщині для нього будуть корисними. Якщо, звісно, Генеральний прокурор підпише відповідний наказ.

Згідно з чинним законодавством, прокурор, як і деякі інші силовики в автономії, призначаються лише за погодженням з Верховною Радою Криму. Раніше представники правоохоронних органів говорили, що у кримському парламенті є чимало осіб, пов’язаних із кримінальним світом.
XS
SM
MD
LG