Доступність посилання

ТОП новини

У Партії регіонів точаться суперечки щодо проведення Сєвєродонецького з’їзду депутатів


Ярослав Гребенюк Луганськ, 8 лютого 2008 року (Radiosvoboda.org) – За ініціативою Партії регіонів, 23 лютого має відбутися з’їзд депутатів всіх рівнів у Сєвєродонецьку Луганської області. Однак не всі «регіонали» вважають доречним проведення з’їзду. Так, депутати Сєвєродонецької міськради, більшість з яких є членами ПР, не дозволили однопартійцям проводити з’їзд у Сєвєродонецькому Льодовому палаці.

Саме у Сєвєродонецькому Льодовому палаці проходив з’їзд прихильників Януковича за часи «помаранчевої» революції, саме тут пролунали пропозиції приєднатися до Росії або створити Південно-Східну Українську автономію з власною фінансовою системою.

«І ніякого сепаратизму!»

Цього разу, як повідомив член Луганського облвиконкому Партії регіонів Олександр Остапенко, порядок денний буде дещо інший: «Теми для обговорення: Велика Вітчизняна Війна, героїзація УПА, Шухевич, Музей окупації, перейменування вулиць та знесення пам’ятників, підручники історії, голодомор, канонічна православна церква і НАТО. Ще один блок – захист прав російськомовних громадян України» . Про сепаратизм та щось подібне і мови не йде» , – розповів Олександр Остапенко.

Отже, «жодного сепаратизму» не буде. На цьому тлі рішення сєвєродонецьких регіоналів заборонити у Льодовому палаці будь-які політичні акції, виявилося несподіванкою для організаторів. Депутати (60% з яких – члени Партії регіонів) ухвалили рішення дозволяти в Льодовому палаці лише спортивні змагання та виступи поп-зірок.

На стадії підготовки з’їзду загострили ситуацію й звинувачення однопартійців нардепом-регіоналом Володимиром Ландиком. В інтерв’ю газеті «Україна Молода» він наголосив, що чиновники давно вичавили з партії тих, хто партію розбудовував, і що Луганській області «не потрібні якісь з’їзди», в той час, як луганські регіонали з подвійним громадянством захоплюють землі громади.

Одначе в інтерв’ю Радіо Свобода Володимир Ландик вже висловлювався стриманіше, мовляв на з’їзд мене не запрошували: «До з’їзду вже залишилося обмаль часу, але запрошення я ще не отримав. Якщо запросять депутатів, якщо поїде лідер нашої фракції Янукович, то, звісно, усі поїдемо» , – розповів Володимир Ландік.

Причина незлагоди – негаразди в Партії регіонів

Очікування, хто поїде першим, вельми характерне для ситуації. Так, Донецька обласна й міська ради ще не сформували офіційні делегації. Не поспішали зі створенням делегації і в Луганській міській ради – для цього знадобилося проводити окрему сесію. Луганський голова Сергій Кравченко каже, що з’їзд має всіх об’єднати, і добре б було, аби на зібрання приїхали Ющенко і Тимошенко, але сам раптово пішов у відпустку.

Експерти вважають, що ця «незлагода» щодо майбутнього з’їзду полягає у розділі в середині Партії регіонів: на групу Ахметова-Колесникова-Богатирьової і групу прибічників Януковича. Луганський політичний оглядач Костянтин Скоркін вважає, що з’їзд важливий щодо формування нового іміджу Партії регіонів як опозиційної сили, що агресивно змагається за інтереси російськомовних мешканців Сходу: «Найголовніший конфлікт в тому, що частина партійців намагається досягти компромісу з Президентом, а порядок денний Сєвєродонецького з’їзду – це жорстка відповідь на всі ініціативи Ющенка і у гуманітарній, і політичній царинах» .

57 нардепів з фракції Партії регіонів направили міському голові Сєвєродонецька листа з вимогою надати їм приміщення Льодового палацу – вже не для з’їзду, а для проведення зустрічі з виборцями. Інакше обіцяють 23 лютого вивести на акцію протесту 30 000 людей Сєвєродонецька.
XS
SM
MD
LG