Доступність посилання

ТОП новини

«Газ-питання» . Понеділкові московські переговори голови «Нафтогазу» з керівником «Газпрому» завершилися нічим


Марічка Набока, Сашко Лащенко Газпром» відклав на вісім годин термін перекриття газового вентиля для України; понеділкові московські переговори голови «Нафтогазу» з керівником «Газпрому» завершилися нічим...Таким є підсумок чергового дня «газового загострення» між Україною та Росією.

ГЛАС НАРОДУ:
Як Ви думаєте, на Вас особисто може вплинути «газове загострення» між Росією та Україною?
Сергій, державний службовець:
- Не вплине. Бо Україні досить газу, якщо раціонально його використовувати, то достатньо буде.
Тетяна, менеджер з продажу:
- Це дуже важливе питання. Таке загострення має бути якнайшвидше врегульоване, бо впливає на всіх жителів України.
Віталій, пенсіонер:
- Думаю вплине, ми ж усі користуємося газом. Цю галузь в Україні треба розвивати. Ці зростання цін - це суто політичні питання.
Тетяна, студентка:
- Вплине на всіх людей і на мене. І економічний вплив, і політичний.
Олександр, безробітний:
- Дуже вплине на мене особисто, на всіх людей. Треба з цим щось вирішувати.
«Газпром» заявив, що припинить поставки палива до України з 12 лютого, якщо ситуація із заборгованістю за газ не буде врегульована
Сьогодні мав бути останній день, який визначив «Газпром» Україні для погашення боргу. Інакше, як попередив Президента Ющенка голова правління російської компанії Олексій Міллер, «блакитне паливо» для України перекриють. «Газпром» продовжує переконувати, що «Нафтогаз» завинив Росії півтора мільярда доларів. Перший віце-прем’єр України Олександр Турчинов визнав існування боргів і запевнив у їх погашенні, якщо будуть прямі угоди з «Газпромом», без посередників.

П’ятий день поспіль представники російського газового монополіста звинувачують українську сторону у незаконному відборі газу та у затримці з оплатою за «блакитне паливо». А почалося все із заяви речника «Газпрому» Сергія Купріянова:

«Заборгованість лише за поставки російського газу наближається вже до п’ятисот мільйонів доларів. А загальна прострочена заборгованість досягнула вже півтора мільярда доларів».

Всупереч дипломатичному протоколу глава «Газпрому» Олексій Міллер напряму звернувся до Президента України Віктора Ющенка і заявив про «критичне становище» з боргами «Нафтогазу». За словами Голови секретаріату Президента Віктора Балоги, Президент одразу ж передав одержану з Москви телеграму Прем’єру Юлії Тимошенко. Віктор Ющенко зобов’язав її забезпечити підписання всіх необхідних документів між «Нафтогазом » і російською стороною. Сама Юлія Володимирівна провела сьогодні позачергове засідання уряду, де озвучила газпромівські вимоги:

«Зараз нас поставили до відома, що в певній частині немає для України середньоазійського газу. Тому що «РосУкрЕнерго» його проекспортувало. І вони примушують нас зараз частину газу для України взяти російського, за ціною 314 доларів за тисячу кубічних метрів газу».

При цьому пані Тимошенко наголосила : уряд не збирається платити за минулорічні борги по ціні року нинішнього. За газ же, що надійшов цього року, Україна заплатить $179,5 за тисячу кубометрів. Також представники уряду стверджують: Україна не крала і не краде у росіян газ.

Переговори керівників «Нафтогазу України» і російського «Газпрому» Олега Дубини та Олексія Міллера продовжаться у вівторок, заявив речник «Газпрому» Сергій Купріянов радіо «Эхо Москвы». А це означає, що «час припинення поставок газу переноситься з 10-ї до 18-ї години 12-го лютого». «Газпром» продовжує переконувати, що «Нафтогаз» завинив Росії півтора мільярда доларів. Кандидат у президенти Росії, запропонований на цю посаду нинішнім господарем Кремля Володимиром Путіним, і до того ж нинішній голова ради директорів «Газпрому» Дмитро Медведєв переконує: вимоги російської сторони є обґрунтованими.

«Ми повинні продавати наш газ за ринковими цінами. Деякі наші партнери, близькі нам країни, навіть на це ображаються. Але ми з вами розуміємо, що газ не дістається легко, це мають розуміти й наші партнери».

«Перед делегацією Дубини поставили завдання про перехід на прямі контракти з Росією», - заявила Юлія Тимошенко. Про це ж вона збирається говорити особисто 21 лютого, під час запланованої поїздки до Москви. Юлія Тимошенко постійно закликає позбутися посередника «РосУкрЕнерго». За твердженням російського політолога Станіслава Бєлковського, як в Україні, так і в Росії є і прихильники, і противники існування такого посередника.

«У «Газпромі» є впливові клани, які наполягають на тому, щоб усунути цього посередника чи, можливо, змінити його на іншого, менш скандального. І ці клани в певному режимі працюють з Юлією Тимошенко та групою її підтримки в Москві. Ющенко схиляється до того, щоб захистити сучасну схему торгівлі, в той час як Тимошенко веде до того, щоб змінити посередника».

Перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак прояснив сьогодні позицію Віктора Ющенка стосовно того, чи потрібен посередник для постачання газу з Росії:

«Президент жодного разу не говорив, що нам треба прибирати чи не треба прибирати якусь компанію. Якщо вже на те пішло, то прокоментую слова Президента в такий спосіб: у нас є можливість сьогодні безпосередньо отримувати російський газ. «Газпром» назвав свою ціну, будь ласка, беріть і забудьте про середньоазійськй газ, про будь-яких посередників і таке інше. 314 доларів для України — це дуже висока ціна. І, я думаю, для багатьох підприємств ця ціна фактично критична».

А головний редактор української газети «Экономические известия» Юрій Свірко наполягає: останнє газове загострення пов’язане саме з тим, що «Газпром» прагне залишити посередника «РосУкрЕнерго»:

«Газпром» домагається саме того, щоб залишити «РосУкрЕнерго», в якому 50% належить саме «Газпрому». Забагато посередників, у такій мутній воді набагато легше ловити свою рибку, думаю, що «Газпрому» це й потрібно».

Чи справді «Газпром» наважиться припинити подачу «блакитного палива» Україні? Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін відповідає:наважитися може. Але… не повністю.

«Виходячи з попереднього досвіду, ми бачимо, що «Газпром» може припинити подачу газу, але частково. Це буде коментуватися з боку «Газпрому» як перекриття саме для України. Приблизно три чверті газу залишиться в трубах і буде постачатися. Також з попереднього досвіду ми бачимо, що Україна не може швидко й суттєво скоротити споживання газу і буде все-таки споживати газ той, який передбачався для постачання до країн Європейського Союзу».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG