Доступність посилання

ТОП новини

Без води, каналізації і навіть без назви вулиці – мікрорайон у центрі Івано-Франківська


Галина Добош Івано-Франківськ, 11 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У громадську організацію «Івано-Франківськ. Наш дім» об’єдналися власники квартир понад десяти будинків у центрі міста, які більше року не можуть вселитися у свої помешкання. Причина – нема води і каналізації. Мер пообіцяв, що до травня вони їх матимуть.

Коли Людмила, повернувшись із заробітків в Італії, вклала гроші у житло, багато хто їй заздрив: престижний район, центр міста, а тепер співчувають: квартира є, а жити неможливо – відсутні водопровідні та каналізаційні мережі.

Людмила: «Не підведена вода, не підведена каналізація. І навіть нема такого, як назва вулиці. Практично ми навіть документи не можемо оформити».

Вклавши чималі гроші в купівлю житла в районі вулиць Пилипа Орлика, Бельведерської, Короля Данила, більше року люди не можуть там оселитися. Хіба найвідчайдушніші, яким взагалі ніде дітися. У пошуках правди та задля відстоювання своїх прав вони об’єдналися в громадську організацію «Івано-Франківськ. Наш дім».

Основна проблема в тому, що під торговим центром неподалік не можуть прокласти необхідні комунікації. Теперішня міська влада вважає, що доводиться розплачуватися за помилки попередньої. Ще у 1999 році приватному підприємству «Керен» були надані в оренду бокси колишньої військової частини, які потім стали центром так званого «п’яного базару». Нібито оренда мала тривати до початку будівництва тут дороги, але у 2002 році в договір з міськвиконкомом були внесені зміни про надання вільної ділянки для будівництва ринку. Навколо цього і проходять суди – то приватне підприємство подає позов у суд, то міськвиконком. Суди ідуть – робота стоїть.

Страждають від того люди, які не можуть оселитися у своїх квартирах чи навіть юридично оформити на них документи, бо навіть назви вулиці нема.

Сторони конфлікту підписали «мирову угоду»

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус зустрівся з представниками громадської організації «Івано-Франківськ. Наш дім» і повідомив їм про підписання «мирової угоди» з приватним підприємством «Керен».

Віктор Анушкевичус: «Виходячи із того, що тисячі людей сьогодні не можуть реалізувати своє право на житло, вклавши гроші, я пішов на підписання мирової угоди. Безумовно, це в якійсь мірі поступка назустріч їм. Але ця поступка була зроблена, щоб ваші законні інтереси були задоволені. Перше, ми домовилися, що переукладаємо договір оренди з приватним підприємством «Керен», але не довше ніж до 1 вересня 2009 року. Але за це ПП «Керен» зобов’язується під своїми приміщеннями, за свій власний фінансовий ресурс прокласти комунікації».

Роботи з проведення комунікацій повинні розпочатися у березні і завершитися до 1 травня цього року. Власники елітних квартир у районі, престиж якого дуже похитнувся, чекали новосіль рік-два, ще доведеться почекати два-три місяці.
XS
SM
MD
LG